Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bolåneinstitutet SBAB misstänks ha lurats på 60 miljoner

Foto: Anders Wiklund/TT

Riksenheten mot korruption har slagit till mot ett nätverk som misstänks ha lurat kreditbolaget SBAB på 60 miljoner kronor. I centrum för utredningen står en bolånerådgivare.

– Jag misstänker att han tagit minst 15 miljoner kronor i mutor, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Rådgivaren och tre andra misstänkta greps på tisdagen i en gryningsräd där både Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen deltog. Förhören har stärkt misstankarna och häktningsförhandlingar mot de fyra männen hålls i Stockholms tingsrätt under fredagen.

Brottsmisstankarna rör grovt bedrägeri och grovt tagande av muta respektive medhjälp till det senare.

– Det handlar om en avancerad form av brottslighet som har systemhotande karaktär. Vi har agerat så snabbt vi har kunnat för att minska skadeverkningarna, säger Thomas Forsberg till DN.

Samtliga brott ska ha begåtts under 2015 på ett företag i Stockholm som förmedlar bostadslån.

– Vi fick i höstas misstanke om att en anställd hade förfalskat handlingar som låg till grund för en låneansökan till SBAB och att han kunde ha gjort det mot ersättning. Det ledde till avsked och polisanmälan, säger förmedlingsföretagets vd.

Sedan dess har misstankarna vuxit och enligt den kvarstadsbegäran som åklagaren ingett till domstolen misstänks brottsligheten ha omsatt totalt minst 75 miljoner kronor. Så här utvecklar Thomas Forsberg sin beräkningsgrund:

– Huvudmannen är misstänkt för att i tjänsten ha hjälpt ett stort antal privatpersoner att få bolånekrediter som de troligen annars inte skulle ha fått, krediter som uppgår till cirka 60 miljoner kronor. För att utföra detta hävdar jag att han låtit sig mutas med minst 15 miljoner kronor.

Utredningen fortsätter nu mot minst 30 personer som misstänks för bestickning.

– Gemensamt för dessa är att de, enligt min uppfattning, har mutat sig till möjligheten att beviljas bolån, fortsätter Thomas Forsberg.

Vilka roller de tre medmisstänkta har haft är inte närmare känt. En av dem har tillsammans med rådgivaren ingått i styrelsen för ett bolag som figurerat i en tidigare brottsutredning. DN har pratat med flera av de misstänktas advokater och såvitt känt har inga medgivanden gjorts.

DN nådde under torsdagskvällen SBAB:s vd Klas Danielsson, som berättade att även SBAB gjort en anmälan till polisen.

– Bolån har beviljats på falska grunder. Det finns fullgoda säkerheter, men av försiktighetsskäl har vi i vår senaste rapport ändå reserverat 20 miljoner kronor, säger Danielsson.

SBAB sa i höstas upp avtalet med det aktuella förmedlingsföretaget.

– Det handlade om kapitalkravsskäl och hade inget som helst med den här saken att göra, säger Danielsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.