Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bolånetaket har haft effekt

Unga vuxna har fått svårare att köpa sin första bostad — en effekt av bolånetaket som infördes i fjol. Bostadsministerns råd till de unga är att spara.

Enligt en undersökning från Mäklarsamfundet har nästan 60 procent av mäklarna noterat att ekonomiskt svaga grupper i stort sett försvunnit från marknaden. Den gruppen omfattar i första hand förstagångsköpare.

De som ändå köper är de som har föräldrar som kan ställa upp med de 15 procent av bostadens värde man inte längre kan låna på banken.

Den här studien indikerar precis det jag hyste farhågor om. Den pekar också på att de som ändå köper är de som har föräldrar med hus som kan belånas. De kan då pressa ned sin bolånekostnad via föräldrarna. Det permanentar förmögenhetsskillnader i samhället i stället för att motverka dem, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund.

Westerlund pekar också på att nytillträdande på bostadsmarknaden många gånger också är nya på arbetsmarknaden.

– Nu får de ytterligare ett problem, att kunna flytta dit jobben finns, eftersom hyresmarknaden är så begränsad.

Ett amorteringskrav är mycket bättre. Det stänger inte ute utan höjer bara månadskostnaden. Det ger dem med en ordnad ekonomisk situation men inte så mycket sparat en chans att kliva in på bostadsmarknaden.

Men bostadsminister Stefan Attefall (KD) försvarar reformen.

– Man måste vara klar över att det är sunt att inte låta skuldsättningen öka i den takt som har varit. Det är inte långsiktigt hållbart. Ingen människa ska försätta sig i en skuldsituation som den inte klarar av, säger han.

Han räknade med att taket skulle minska utlåningstakten vilket den senaste månadsstatistiken från SCB också visar.

 

Om ungdomar kommer i kläm beklagar Attefall.

– Men det får man möta genom att uppmuntra till eget sparande, säger han och funderar på att ta upp en norsk modell för bosparande för unga, där sparande gynnas skattemässigt.

Det är bättre att förstärka möjligheterna till eget sparande, det är där jag skulle vilja lägga in krutet nu, säger han.

De som redan äger sin bostad har nu fått ett ännu större försprång på bostadsmarknaden, konstaterar Mäklarsamfundet.

– Och det absolut viktigaste på en sund bostadsmarknad är rörligheten. Nu tvingas barn bo kvar hemma längre.

– Det är också en klassfråga. Alla har inte föräldrar eller släkt som har råd att låna ut de sista 15 procenten.

Enligt Mäklarsamfundets undersökning får fler än tidigare avslag på sina låneansökningar och det tar längre tid att sälja bostäder.

Fakta: Om bolånetaket

Finansinspektionen beslutade att införa ett tak för belåningen vid husköp. Taket sattes till 85 procent av bostadens värde och infördes den 1 oktober i fjol. Argumenten för ett bolånetak är att för hög skuldsättning gör låntagarna sårbara vid sjunkande bostadspriser.

Förslaget har kritiserats för att bland annat försvåra för unga att skaffa sig egen bostad. De kan tvingas ta dyrare lån eller till att ta hjälp av föräldrarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.