Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bolidens försvar i rätten: Ifrågasätter urinprover

00:46. 20.000 ton arsenikrikt gruvavfall skickades 1984 från svenska Boliden till Chile. Men i stället för upparbetning blev det en miljökatastrof.

100-miljonersrättegången mot Boliden vilar på den arsenik som spårats i 796 personers urin. Boliden kommer att ifrågasätta dessa prover under den kommande veckan.

Målet mot gruvföretaget bygger på att 796 chilenare visat höga halter av arsenik i urinprover, att de är sjuka och att deras skador har samband med Bolidens gruvavfall.

Dessa urinprover kommer under veckans förhandlingar att stå i fokus när Bolidens advokater ska försöka bryta ner när deras värde.

– Jag ska inte säga att urinproven är värdelösa, men det finns mycket i dem som sätter ner värdet kraftigt, säger Robin Oldenstam, en av företagets advokater.

Bolidens försvar har i proven kontrollerat halten kreatinin, ett slags kvalitetsmätare på urin, och vill med det visa att vart tionde prov, runt 80, är direkt onormalt.

Ett enstaka prov, säger Bolidens advokater, ger bara en ögonblicksbild av halten arsenik i kroppen.

– Är man uttorkad blir värdet högre. Den här sortens prover måste man upprepa kontrollerat flera gånger under ett eller flera dygn om det ska ha någon som helst trovärdighet, säger Oldenstam.

Läs också: Nytt material visar Bolidens brister

I dokumentärfilmen ”Blybarnen” skildras hur Bolidens giftiga avfall hamnade i norra Chile och hur det ledde till att hundratals barn blev skadade för livet.
I dokumentärfilmen ”Blybarnen” skildras hur Bolidens giftiga avfall hamnade i norra Chile och hur det ledde till att hundratals barn blev skadade för livet. Foto: Laika Film

Boliden ifrågasätter de symtom som de 796 personerna uppger. Symtomen, säger man, har inte diagnosticerats och i många fall saknas läkarjournaler. I handlingar betonar Boliden att man inte vill förringa angivna symtom.

– I det här fallet har ju självskattningen varit en förutsättning för att för att få vara med och dela på ett eventuellt skadestånd. Det kan mycket väl, inte minst undermedvetet, ha påverkat personerna vilket i sin tur minskar värdet ytterligare, säger Oldenstam.

Under den första veckan av rättegången har de 796 personernas advokater sagt att arseniknivån bara är en indikator på att de utsatts.

– De har exponerats för en ”en cocktail av tungmetaller”, säger Göran Starkebo, en av advokaterna som representerar de drabbade.

”Det kan ifrågasättas varför individerna inte samtidigt genomgående uppvisar förhöjda blynivåer”, skriver Boliden i ett dokument.

Fakta.Gruvavfall till Chile

Boliden överlät 20 000 ton gruvavfall till det chilenska bolaget Promel 1984–85. Avfallet innehöll bland annat höga halter av arsenik, bly, kadmium och kvicksilver.

796 personer har gemensamt stämt Boliden Mineral AB på 102 miljoner kronor. Samtliga 796 personer har visat urinprover som innehåller mer än 30 mikrogram arsenik per liter, vilket sattes som gräns för att omfattas i målet. Rättegången är inne på sin andra vecka av åtta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.