Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Bollen ligger hos regeringen”

IF-Metalls ordförande, Stefan Löfven, är hoppfull när det gäller Saabs överlevnadsmöjligheter. Men han kräver nu att regeringen agerar så att Saab Automobiles problem kan lösas långsiktigt.

Under dagen har Löfven besökt Saab i Trollhättan och träffat medlemmar och förtroendevalda. Han hade också ett kort möte med Saabs vd Victor Muller.

– Men vad vi pratade om vill jag inte gå in på i detalj.

Att Saab hamnat i den svåra situation som bolaget i dag befinner sig i skyller Löfven på regeringen. Han anser att de agerat mycket svagt i frågan.

Under presskonferensen förklarade också Löfven att GM nu också godkänner den ryske finansmannen Vladimir Antonov som ägare i Saab.

– Det finns enligt oss inga som helst hinder att släppa in honom som ägare. Vi kräver att regeringen tillsammans med GM gör klart för EIB att Antonov kan bli delägare. Antonov ihop med kinesiska delägare blir en stabil grund att så på för Saab i framtiden, säger Stefan Löfven till TT.

Tillsammans med IF-Metalls klubbordförande på Saab Automobile, Håkan Skött, bjöd Löfven in statsminister Fredrik Reinfeldt till Saabs fabrik i Trollhättan.

– Då skulle han få en chans att själv se den kraft som faktisk finns här på Saab.

På frågan om regeringen har något emot Antonov som delägare i Saab svarar statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Det är en noggrann prövning som måste göras. Jag kommer att vända mig mot alla de som hävdar att prövningen kan stå åt sidan.

Reinfeldt hänvisar samtidigt frågan vidare till Riksgälden.

– De är inte vi som haft att huvudsakligen göra den prövningen, utan vi har bett Riksgäldskontoret att förbereda detta på olika sätt. Det är bättre att de svarar för den prövningen. Det handlar om en enskild individ här och jag är försiktig med att uttala mig om ekonomiska förhållanden för en enskild person, säger han.

Det är inte aktuellt för statsministern att personligen åka till Trollhättan och förklara regeringens inställning och agerande.

– Vi har varje dag förklarat det som är regeringens utgångspunkt. Vi kommer att säkerställa att människor sätts främst och att det finns stöd för omställning, säger han.

Att åka till Trollhättan nu vore, enligt Reinfeldt, att framställa det som att Saabs framtid ligger någon annanstans än i händerna på ägare och ledning.

Finns det en färdig plan, med budgetmedel avsatta, för att stödja de Saabanställdas omställning i fall det skulle bli konkurs?

– Jag vill inte medverka i att spekulera i något som inte har skett. Det är många människor som följer detta med stor oro. Det vore att framställa det som om att vi är i ett läge där vi inte är.

Men det är väl inte fel att förberedda sig på det värsta?

– Som det skulle uppfattas, så vore det att spekulera i något som inte har hänt, säger Reinfeldt.

– Jag har svårt att se problemen, nu när även GM godkänner Antonov som ägare. Regeringen är för passiv i den här frågan. Nu är det regeringens uppgift att vända sig till EIB, så att Saab får bra möjligheter att överleva på sikt, säger IF Metalls ordförande, Stefan Löfven till TT.

– Först förklarade de att Riksgälden skulle avgöra om Antonov kunde bli delägare. När han godkändes av dem, förklarade de att EIB skulle avgöra frågan. Vi får inga som helst svar på varför regeringen agerar som de gör, så här undanglidande, säger Löfven.

Samtidigt fortsätter både IF Metall och fackförbundet Unionen att samla in underskrifter för de betalningsuppmaningar som man ska rikta mot Saab Automobile.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.