Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bolund: Ingen 16-årsgräns för Facebook

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige kommer införa en åldersgräns för sociala medier. Men konsumentminister Per Bolund säger till DN att han vill lägga den på så låg nivå som möjligt. ”Vi förordar en 13-årsgräns”, säger han.

Reglerna om åldersgräns på sociala medier bygger på EU:s kommande dataskyddsförordning. Den kommer att reglera hur företag får hantera personuppgifter om unga, närmare bestämt vid vilken ålder målsman måste ge sitt godkännande. I praktiken ger det en slags åldersgräns för sociala medier.

Frågan fick ny uppmärksamhet på torsdagskvällen efter ett uttalande från konsumentminister Per Bolund (MP), då han öppnade för en 16-årsgräns på Facebook.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, sa han i SVT:s Aktuellt.

Men till DN säger Per Bolund att han och Miljöpartiet vill se den lägsta möjliga gränsen som EU-förordningen tillåter.

– Från Miljöpartiets sida vill vi att det ska vara så generösa villkor som möjligt. Vi förordar en 13-årsgräns, säger han.

– Jag kan ifrågasätta om man behöver sådana här regler över huvud taget, men nu har vi inte det valet eftersom det är en EU-förordning som ska införas på nationell nivå.

Frågan ska nu utredas och Per Bolund säger att han i övrigt inte vill föregå utredningens slutsatser eller slå fast vad regeringen kommer komma fram till.

Det handlar om unga människors personuppgifter. Finns det inte skäl att reglera hur de används?

– I de fall där personuppgifter sparas kan jag se att det finns en vits att målsman ger sitt godkännande. Men i den yngre generationen ser man att det finns en teknikmognad och en vana att använda sociala medier. Där tror jag att det finns en risk att man sätter upp hinder om man gör det på ett okänsligt sätt.

Hur mycket tror du själv att en 12-åring som har fått upp ögonen för Kik eller Snapchat bryr sig om en dataskyddsförordning?

– Jag har svårt att se hur man skulle lösa det rent tekniskt, men det är inte heller min uppgift att göra det. Men jag är rädd för att det här inte är rätt svar på de utmaningar vi ser på internet. Det handlar snarare om att försöka ge föräldrar bättre information och se till att fler vuxna är aktiva på sociala medier.

EU:s beslutsorgan mejslade före årsskiftet fram en ny dataskyddsförordning med stränga krav på alla som lagrar personuppgifter.

Det är en bindande EU-lag som i princip gäller likalydande i alla länder. Men i den del som handlar om föräldrars samtycke när personuppgifter om deras barn ska lagras, exempelvis hos sociala medier, tillåts alltså variation mellan länderna.

Förordningen ska klubbas slutgiltigt senare i vår och träder i kraft två år efter det.

Läs också: Nytt dataskydd omvälvande för företag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.