Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bolund vill ge mer pengar till Kronofogden

Kronofogden kan få mer pengar. Arkivbild.
Kronofogden kan få mer pengar. Arkivbild. Other: Vilhelm Stokstad/TT

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är beredd att driva frågan om mer pengar till Kronofogden i vårbudgeten. Myndigheten har svårt att hinna med när fler ansöker om skuldsanering.  

- Får vi den typen av signaler tar vi med oss dem till förhandingarna i vår, säger han.

Ny siffror från Kronogogden visar att rekordmånga ansökte om skuldsanering förra året och ökningen ser ut att hålla i sig. Under 2017 kom det in 19.000 ansökningar vilket är en ökning med 54 procent jämfört med 2016.

Kronofogden fick 20 miljoner kronor extra för 2018 och 2019 i höstbudgeten för att kunna hantera ökningen av ansökningar om skuldsanering. Men trots det ligger ärendena på hög. 

- Nu är handläggningstiden ungefär 4,5 månader och det är inte acceptabelt, säger Per-Olof Lindh, enhetschef hos Kronofogden.

Myndigheten har flyttat pengar från andra områden för att få fler handläggare som arbetar med skuldsanering. I dag arbetar 11 team med ungefär 20 personer i varje. Det är mer än en fördubbling kämfört med 2012.

- Men vi skulle behöva mer pengar till skuldsaneringsverksamheten. Vi kan inte flytta hur mycket pengar som helst från andra områden, det är en balansgång, säger Per-Olof Lindh.

Per Bolund är väl medveten om att det ökade intresset för skuldsanering har ökat Kronogogdens arbetsbörda. 

- Kronofogden fick 20 miljoner kronor extra inhöstbudgeten och de har också priorierat om i verksamheten,. säger han.

Bolund lovar inte ökade anslag men han är däremot öppen för att driva frågan om Kronofogden ansöker om mer pengar. Ett sådant tillfälle kommer inför vårbudgeten när statsråden kan förhandla med finansdepartementet om ökade anslag till sina utgiftsområden.

Finansmarknadsministern är positiv till att fler villl få hjälp med att bli av med sina skulder.

- Det är i grunden glädjande att fler kan komma i fråga för skuldsanering eftersom det blir färre personer som är skuldsatta under lång tid, säger han.

Att det blivit enklare att ansöka om skuldsanering är en del av den strategi mot överskuldsättning som regeringen presenterade i budgeten för 2016. En annan del av strategin är att myndigheterna ska bli bättre på att hantera uteblivna betalningar.

- Det är ett viktigt arbete i strategin mot överskuldsättning. Kronofogden har haft en direkt dialog med myndigheterna som till exempe går ut på att myndigheterna ska ha en dialog med medborgarna, säger Per Bolund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.