Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bomarknaden har bromsat in

Utbudet av lägenehter till salu är extra stort nu, vilket gör många av dem svårsålda.
Utbudet av lägenehter till salu är extra stort nu, vilket gör många av dem svårsålda. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Sälj först och köp sedan. Det nya kravet från bankerna har gjort bostadsmarknaden trög. Köparna förväntas dessutom ha en Ekonomi som klarar dubbla hyror.

DN Ekonomi har tidigare berättat att bankerna börjat ställa krav på att bolånekunderna måste sälja sin bostad innan de köper en ny. Flera mäklare DN talat med vittnar nu om att försäljningen av bostäder har bromsat in tydligt och att bankernas makt har ökat.

– Omsättningshastigheten är lägre och det tar längre tid att sälja objekten. Alla väntar på alla. Det är helt klart bankernas förhållningssätt som styr det, säger Ingegärd Carlson, vd på mäklarkedjan Mäklarhuset.

Bland annat Skandiamäklarna har noterat att bankerna ställer hårdare krav på ekonomiska marginaler när de utfärdar lånelöften till bostadsköpare i dag.

– Vi har märkt att bankerna är mera försiktiga med lånelöften och gör kalkyler som bygger på att köparna klarar kostnaderna för dubbelt boende under en tid. Vi har också fler kunder som är intresserade av att ta dubbelboendeförsäkring, säger Liza Nyberg, vd på Skandiamäklarna.

Hon betonar samtidigt att den stora ökningen av osålda bostäder beror på en kombination av att bolånekunderna måste ha sålt sin bostad, och höjda räntor och bolånetak.

Mäklarna konstaterar också att det är färre och mera upplysta köpare på marknaden. De högre boendekostnaderna har gjort köparna mera avvaktande.

– Köparna är mycket mer medvetna om vad bostaden kommer att kosta. Säkert är det så att banken har talat om vad kostnaderna blir med de högre räntorna. Med bolånetaket får de dessutom bara banklån upp till 85 procent av priset. Den resterande kostnaden kanske de betalar med blancolån utan säkerhet, säger Melissa Mahan, talesman på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

Mäklarbranschen ser positivt på att bankerna skärpt kraven, men varnar för inlåsningseffekter. Jeanette Gustafsson, på branschorganisationen Mäklarsamfundet, pekar ut pensionärerna som den mest utsatta gruppen.

– Just kravet på att sälja först är olyckligt. När man är 80 år och ska lämna sitt hus vill man först veta vad man ska flytta till. Nu får vi en hel målgrupp som inte vågar sälja och bor kvar, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.