Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bombardierchef häktad i stor muthärva

Åklagare Tomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption vid fredagens häktningsförhandling vid Stockholms tingsrätt gällande en rysk medborgare som är anställd på Bombardier i Sverige.
Åklagare Tomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption vid fredagens häktningsförhandling vid Stockholms tingsrätt gällande en rysk medborgare som är anställd på Bombardier i Sverige. Foto: Sören Andersson/TT

När teknikföretaget Bombardier i Sverige säljer signalsystem för järnväg till Azerbajdzjan slussas över en halv miljard kronor till ett brevlådeföretag som är mellanhand. TT och SVT:s Uppdrag granskning kan nu avslöja detaljer i den misstänkta mutaffären, där en chef nu begärs häktad för mutbrott.

Samtidigt som TT:s och Uppdrag granskning utreder Bombardier Sveriges affärer begär i dag åklagare Tomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption nu en chef på företaget häktad, rapporterar Ekot.

Det misstänkta mutbrottet består i hur affären är upplagd. TT och Uppdrag granskning kan visa att utrustningen skeppas direkt till Azerbajdzjan. På papperet däremot säljer svenska Bombardier produkterna till det Londonregistrerade brevlådeföretaget Multiserv Overseas – som sedan säljer tillbaka dem till Bombardier i det ökänt korrupta Azerbajdzjan.

Upplägget framgår av två hemliga kontrakt, som TT och Uppdrag granskning har kommit över.

Enligt det första kontraktet säljer Bombardier i Stockholm 46 så kallade ställverk för signalsystemet, som ska till 46 preciserade järnvägsstationer i Azerbajdzjan. Brevlådeföretaget Multiserv Overseas betalar 126 miljoner kronor för utrustningen.

Kontrakt nummer två visar sedan att Multiserv säljer exakt lika många och exakt likadana produkter, för exakt samma järnvägsstationer, till Bombardier i Azerbajdzjan – men nu för drygt 104 miljoner amerikanska dollar. På vägen mellan Bombardier-bolagen fördyras produkterna lågt räknat med 570 miljoner kronor, drygt 550 procent, innan de säljs till den azeriska järnvägen, som är slutkund. Åklagaren beräknar påslaget till 700 miljoner kronor.

Multiserv har inget kontor, inget telefonnummer och såvitt känt inga anställda. Bolaget har samtidigt kopplingar till ryska affärsmän som tidigare figurerat i korrupta affärer.

Sten Lindström var tidigare chef för Rikskriminalpolisens ekorotel och senare polischef på Ekobrottsmyndigheten. Han reagerar starkt på upplägget med Bombardier.

– Den här enorma uppgången i köpeskillingen kan inte ha någon rimlig förklaring, säger Lindström.

Han bedömer att pengarna "så småningom hamnar i fickorna på några som sannolikt haft ett betydande inflytande på affären i Azerbajdzjan".

När TT och Uppdrag granskning konfronterar Bombardier med uppgifterna om kontrakten, avböjer bolaget. Företagets presstalesperson Barbara Grimm sade dock före avslöjandet att man noggrant har granskat Multiserv.

– Det är ett legitimt företag, vi har genomlyst det och bolaget uppfyller våra etiska krav, sade hon.

Påståendet avfärdas av Lindström:

– Jag tror inte på det ett dugg. Jag tror att det här är ett bolag som de har fått anvisat från Azerbajdzjan för att göra den här affären.

Han tror inte heller att de chefer på Bombardier i Sverige som skrivit på kontrakt och gjort upp affärerna är omedvetna om vad som händer med pengarna.

– Då är de otroligt naiva i så fall. Men det tror jag inte, säger Lindström.

Bombardier hävdar att Multiserv bland annat valutasäkrar affärerna, som påstås ske i rubel och kronor, medan kontrakten visar att det rör sig om dollar och kronor. I dem framgår inte heller att Multiserv skulle göra någonting alls, förutom att köpa och sälja vidare ställverken. Lindström avfärdar också Bombardiers förklaring:

– Det verkar inte sannolikt, det är helt orimliga summor.

Beräkningen av prisökningen mellan kontrakten är baserad på den dollarkurs som rådde när det andra kontraktet ingicks, den 16 juni 2014. Om man betänker att dollarkursen stigit kraftigt sedan dess har ytterligare betydande summor hamnat hos Multiserv, vartefter delbetalningarna har rullat in.

Fakta.Bolag med anrik svensk industrihistoria

Moderbolaget Bombardier har sitt högkvarter i Montreal i Kanada, men dess dotterbolag i Sverige vilar på ett arv från klassisk svensk ingenjörskonst hos anrika industrier som Asea och LM Ericsson.

Bombardier med 66.000 anställda runtom i världen är en av världens största tillverkare av flygplan och tåg. I Sverige finns 2.000 anställda runtom i landet. Anläggningen i Stockholm, ett arv från LM Ericsson, ståtar med över 130 års erfarenhet av att utveckla teknik för signalsystem. Stockholmskontoret är också Bombardiers globala högkvarter för det som kallas lösningar för tågkontroll, såsom signalsystem och annan järnvägsutrustning. Det är också navet för affärsområdena Norden, Baltikum, Storbritannien och de forna Sovjetstaterna.

En viktig exportprodukt för Bombardier i Stockholm är datoriserade så kallat ställverk som ska se till att trafikledare kan planera tågtrafiken utan att tågen krockar med varandra.

Bland milstolparna vid anläggningen i Stockholm nämns Europas första centraliserade system för trafikkontroll, det längs Saltsjöbanan 1938, världens första elektroniska ställverk i Göteborg 1978, samt installationen av ett ställverk med världens största kapacitet 2010, också det i Göteborg.

Fakta.Korruptionsdrabbat land

Azerbajdzjan är till ytan ungefär lika stort som Götaland. Det ligger i södra Kaukasien, med Kaspiska havet i öster, Georgien och Ryssland i norr, Armenien i väst och Iran i söder.

Den forna sovjetrepubliken är rik på gas och olja, men har ett skamfilat rykte vad gäller mänskliga rättigheter, politiskt förtryck och korruption.

President sedan 2003 är Ilham Aliyev som efterträdde sin far Heydar Aliyev. Ilham Aliyev har vunnit tre val som kritiserats hårt av observatörer. Han utsåg nyligen sin fru till vicepresident.

Presidentfamiljen anklagas för omfattande korruption. De läckta Panamadokumenten tyder på att familjen roffat åt sig sex statliga guldgruvor. Bolag med band till familjen Aliyev tillskansade sig också stora statliga tillgångar när Telia Sonera finansierade privatiseringen av ett telekombolag i landet.

Azerbajdzjan ligger på plats 123 av 176 på Transparency Internationals korruptionsindex.

Landet har 9,6 miljoner invånare. Huvudstad är Baku (2,1 miljoner).

Källor: UI, OCCRP, TI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.