Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bonder-oroas-for-foderbrist-i-det-varma-vadret/

Ekonomi

Bönder oroas för foderbrist i det varma vädret

Ensilage är ett grovfoder som det råder brist på i nuläget. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Oron är stor hos lantbrukare som fortfarande påverkas av torkan från förra årets växtsäsong. Bristen på foder i ladorna gör att priserna har skjutit i höjden. 

En bonde med hundra mjölkkor har fått en kostnadsökning på upp till en miljon kronor på ett år, enligt foderspecialisten Ulrika Lundberg.

Rätta artikel

Det torra och varma vädret för att bönderna är oroliga för att betet inte ska räcka till nu när djuren släpps ut. 

Många hoppas att det som växer ute i naturen ska räcka till för att försörja djuren och att de inte ska behöva utfodras med grovfoder och ensilage. 

– Men året har inte börjat bra. Växtligheten står och stampar och vi vet inte om den kommer att komma igång. Oturligt nog verkar det inte som om vädret spelar jordbrukarna i händerna, särskilt inte dem som har små lager med sig från förra året, säger Bengt Johnsson som är agronom vid Jordbruksverket. 

I april har det varit varmt och torrt på dagarna och kallt på nätterna. Vid den här årstiden är nattfrost minst lika problematiskt för en lantbrukare eftersom det som växer på dagarna inte gynnas av att frysa på nätterna, enligt Bengt Johnsson.

– Om det återigen skulle bli en knapp tillgång på foder så är lagren bottenskrapade. Det gör att priset går upp ytterligare, säger han.

Enligt beräkningar från foderrådgivningsföretaget Växa minskade grovfoderproduktionen med en tredjedel förra året på grund av torkan. 

Det har många bönder kompenserat genom att tillverka grovfoder från arealer som normalt inte används för fodertillverkning. De har även använt halm och en ökad mängd kraftfoder för att utfodra sina djur, enligt foderspecialisten Ulrika Lundberg vid Växa.

– Bortfallet förra året kostade lantbruket ungefär fyra miljarder kronor i minskat produktionsvärde, säger hon.

Foderkostnaderna för en enskild lantbrukare har i genomsnitt ökat med 30–50 procent, enligt Växas beräkningar. 

Det betyder att en mjölkbonde som har en besättning med ungefär hundra kor fått en ungefärlig kostnadsökning på 0,5-1 miljon kronor under ett år, enligt Ulrika Lundberg.

Läs mer: Pressade bönder erbjuds ta lån till väldigt hög ränta