Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bopriser-lugnar-sig-en-aning/

EKONOMI

Bopriser lugnar sig en aning

Foto: Lisa Mattisson

Det syns tendenser till att priserna på bostadsmarknaden dämpas, enligt SEB:s boprisindikator för oktober där index minskade från 41 till 38.

TT Text

Andelen hushåll som tror på att priserna ska gå upp det kommande året minskade med 3 procentenheter till 50 procent. Andelen som tror på minskande priser ligger kvar på 12 procent.

Indikatorn mäter skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive fallande priser.

Utvecklingen vad gäller indexet skiljer sig åt i olika delar av landet. Det minskade i två av de sex regionerna – i Skåne och i Östra Götaland.

I fyra regioner steg index, mest i Svealand (utom Stockholm) och Västra Götaland.

Hushållen som tillfrågats i underlaget tror att Riksbanken om ett år har höjt reporäntan till 0,55 procent. Nu är den 0 procent.

Läs mer: Priserna står stilla på bostadsmarknaden

Ämnen i artikeln

SEB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt