Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bopriserna spås sjunka i år

Other: Foto: TT

Bostadspriserna kommer att sjunka i år med runt fem procent. Det spår Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

Enligt Svensk Mäklarstatistik steg priserna på bostadsrätter i Sverige i snitt med 16 procent i fjol, och villorna steg med 12 procent. Man får gå tillbaka till 2009 för att hitta en kraftigare ökning på ett år och det var efter ett prisfall på 13 procent året innan, när finanskrisen slog till på allvar.

Som vanligt är det i Stockholm och Göteborg uppgången varit som störst. I Storstockholm och Storgöteborg steg priserna på bostadsrätterna med i snitt 18 procent och de centrala delarna i de båda städerna med 17 procent. Prisökningstakten i Malmö var något mer dämpad: 12 procent.

Även villapriserna steg kraftigt, med 17 procent i Stockholmsregionen, 14 i Göteborg och 12 procent i Stormalmö.

Foto: Erik Olsson/TTDe två sista månaderna 2015 syntes dock en tydlig avmattning, något som Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren ser som typiskt för säsongen. Men Erik Olsson, som även är vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling, tror inte att det är tillfällig nedgång.

– Jag tror inte det. Jag tror att vi kommer att se en sättning på marknaden under året, sade han i samband med en pressträff på fredagen.

– När vi går ut ur 2016 så gissar jag att vi gör det med cirka fem procent lägre priser, tillade han.

När DN senare frågar honom om det kommer att ske större förändringar i storstäderna, där prisnivåer och antalet affärer är långt större än i övriga landet, tvekar Olsson.

– Det är svårt att säga, men storstäderna brukar vara först när det gäller trendbrott, så vi kommer nog att se minskningen där först, säger han.

Erik Olsson motiverar sin prognos med att svenskarna blivit mindre optimistiska om sin egen ekonomi, samtidigt som signalerna från politiskt håll om att dämpa bostadsmarknaden ökar. Dessutom har bankerna successivt blivit strängare i sin bedömning av hur mycket kunderna får låna.

När finanskrisen nådde Sverige 2008 ledde det, enligt Olsson, till en ”orosrabatt” som pressade priserna. Det skedde även 2011, i samband med Greklandskrisen, även om effekten var mycket mindre den gången.

– Men under 2015 har vi haft ett optimistpåslag i stället, säger Olsson som är förvånad över att det inte skedde en sättning på marknaden redan då.

Det är inte enbart i storstäderna som priserna stigit kraftigt. Under perioden 2011-15 steg bostadsrättspriserna faktiskt mer i övriga landet än i de tre storstadsregionerna; 57 procent, mot 52 för Stockholm, 50 för Göteborg och 27 procent för Stormalmö.

Hans Flink, försäljningschef på Mäklarstatistik, målar upp en bild av en bostadsmarknad som allt mer glider isär geografiskt.

– Polariseringen ökar. Residensstäder suger åt sig köparna, menar han och pekar på städer som Karlstad, Linköping och Västerås.

– Man vill helt enkelt bo i centralorten. Det känns som om den trenden blir all tydligare, tillägger han.

Det för också med sig att priserna på mindre orter, inom bekvämt pendlingsavstånd, ändå ligger långt under nivån som gäller i centralorten.

Foto i text: Erik Olsson/TT

Läs mer. Bostadsmarknaden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.