Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bopriserna vänder uppåt igen

Foto: Bertil Ericson/TT

De senaste månadernas stiltje på bostadsmarknaden tycks vara över. Och det är villorna som leder prisutvecklingen, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Sedan i november har bostadspriserna knappt rört sig, enligt statistiken från Svensk Mäklarstatistik. Och siffrorna för februari, som släpptes nu på morgonen, visar inte på något egentligt prisrally.

– Men trenden är nu ändå tydligt positiv, menar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det finns två anledningar till varför han anser det. För det första finns inga minussiffror i någon region eller tidsperiod, för vare sig bostadsrätter eller villor. Det var fallet tidigare i vintras.

Det andra skälet är att Svensk Mäklarstatistik använder sig av en metod som ger en viss tröghet i systemet.

– Vi trodde i början av året att vi kanske hade nått en platå. Men nu visar det sig att så inte är fallet, vi är på väg uppåt, säger Sandegren.

De genomsnittliga priserna för bostadsrätter i riket var oförändrade på en månads och tre månaders sikt. För storstäderna var prisökningen 1-2 procent, utom för Stormalmö där snittpriserna de senaste tre månaderna har stigit med fyra procent.

Villapriserna visar en delvis annan bild av marknaden än bostadsrättspriserna. I Storstockholm och Stormalmö steg de med fyra, respektive tre procent i snitt under de senaste tre månaderna.

De senaste tolv månaderna har den genomsnittliga villan i Storstockholm – som motsvarar Stockholms län – stigit med hela 18 procent. Snittpriset för en villa där närmar sig 5,4 miljoner kronor.

– Det är anmärkningsvärt, säger Per-Arne Sandegren.

– Det motsvarar en prisökning på runt en miljon på ett år. Ökningen är långt större än vad de flesta människor har i årsinkomst, lägger han till.

Per-Arne Sandegren är mycket försiktigt när han ska spå om prisutvecklingen under resten av året. Med hänvisning till trögheten i mätmetoden räknar han dock med att ökningen också kommer att slå igenom i mars månads siffror. Men längre än så vill han inte gå.

– Man kan säga att just nu ser vi stigande priser, säger Sandegren.

I genomsnitt i riket har villapriserna stigit med 10 procent under de senaste tolv månaderna. I Storgöteborg har de under samma period stigit med 11 procent och i Stormalmö med nio procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.