Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Boräntorna stiger

Foto: Fredrik Persson/TT

Trenden blir allt tydligare – bolåneräntorna är sakta på väg upp. Men prissättningen och riktningen spretar mellan bankerna och det kan löna sig att jämföra.

Sedan i somras måste bankerna varje månad redovisa den faktiska snitträntan som hushållen får betala på sina nya bolån.

Bland de fyra storbankerna har Swedbank för tillfället den billigaste räntan på rörliga bolån (3-månaders bindningstid). Men för lån med några års bindningstid så är det i stället Nordea och Handelsbanken som är billigast.

Tidigare i höstas hade nischbanker som SBAB och Skandiabanken de lägsta genomsnittliga faktiska räntorna. Men SBAB har tappat den positionen. Däremot försvarar Danske Bank sin position som den billigaste bolånebanken.

Men även om det är svårt att se något klart mönster pekar trenden för andra månaden i rad på sammantaget något stigande bolåneräntor. Och det är i huvudsak de bundna räntorna som stiger, speciellt de riktiga långa, fem år och uppåt.

De senaste månadernas uppgång har kommit sedan världens centralbanker lättat något på gaspedalen. USA höjde nyligen styrräntan och Sveriges Riksbank verkar mindre benägen att sänka ytterligare.

Fakta: Några snitträntor i december

Bank3 månader5 år
Danske bank1,481,99
Skandiabanken1,502,01
Swedbank1,512,05
SEB1,532,27
SBAB1,572,52
Handelsbanken1,592,09
Nordea1,642,08

Källa: Bankernas hemsidor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.