Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Borättspriser backar

Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadsmarknaden bromsar in. Under sommaren har genomsnittspriset på bostadsrätter i Sverige sjunkit med två procent - och trenden lär fortsätta.

– Vi ser ingen prisuppgång i närtid, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under våren genomfördes ovanligt många bostadsaffärer. Både säljare och köpare hade intresse av att slutföra en affär innan amorteringskravet trädde i kraft, vilket skedde den 1 juni.

Det ledde till att antalet försäljningar var ännu lägre än de brukar vara under sommaren, vilket kan ha bidragit till att snittpriserna på bostadsrätter har sjunkit.

Det var enbart i centrala Göteborg och i Stormalmö som priserna steg under perioden maj-juni, jämfört med föregående tremånadersperiod. De steg med tre procent i båda fallen. Men i övriga delar sjönk de med och som mest tre procent i Storstockholm.

Det här har också lett till att prisutvecklingen räknat de senaste tolv månaderna nu har mattats av. De stiger visserligen, men i en betydligt lugnare takt än för något år sedan. Snittprisökningen för juli i Sverige var åtta procent och fem procent för Storstockholm. Endast Malmö visade prisökningar som var tvåsiffriga, 12 procent för centrala Malmö och tio procent för Stormalmö.

Det är framför allt tydligt att priserna i Stockholm nu ligger på en platå.

– I Storstockholm har det gällt sedan årsskiftet och i innerstaden har de stått i princip stilla sedan i september, säger Per-Arne Sandegren.

Villapriserna fortsatte dock uppåt även under sommaren - med undantag för Storstockholm. Där sjönk de med två procent under maj-juli, jämfört med tremånadersperioden innan. I övriga delar av landet steg de och för riket steg de i genomsnitt de med två procent under sommarmånaderna. På årsbasis visar Stockholms- och Göteborgsregionerna prisökningar på 10 procent i Malmö på 8 procent.

Frågan är om priserna har nått en tillfällig plats eller om det kommer att fortsätta att stiga när väl marknaden kommer i gång på allvar under slutet av augusti och under september. Per-Arne Sandegren tror dock inte på någon större förändring i närtid.

– De indikationer vi har nu pekar på att priserna står nog och stampar ett tag till, säger han.

Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling, menar dock i ett skriftlig uttalande att prisnedgångarna bara är "ett hack i priskurvan". Han påpekar bland annat att det råder bostadsbrist.

– Sysselsättning, räntenivå, disponibla inkomster och annat som styr bostadspriserna är väldigt gynnsamt för bostadsmarknaden, tillägger Olsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.