Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borg: Bankerna måste betala för ökad valutareserv

Finansminister Anders Borg (M) anser att bankerna ska vara med och betala för en ökad valutareserv, genom avgifter eller ökade kassakrav. Det kan också vara ett sätt att få dem att öka den inhemska finansieringen, enligt Borg.

– Eftersom bankerna skapar en risk för den finansiella stabiliteten är det bra och klokt om de får ta ett ekonomiskt ansvar för det, sade Borg till journalister efter en debatt i riksdagen.

– Poängen med en avgift eller kassakrav är att de ska gå ur en del av sitt väldiga beroende av valuta- och swapmarknader och kanske mer gå över till en traditionell insättningsfinansiering som ju är mer stabil och mindre riskfylld, säger Borg.

Så bankerna ska locka svenskarna att spara mer?

– Ja, mindre av aktiefonder och komplicerade sparprodukter och mer av traditionella insättningar på bankbok. Det är bra för stabiliteten, säger Borg.

Borg säger att han väntar in den utredning som just nu pågår i ärendet om valutareserv och avgifter eller kassakrav, men att det som sagt finns starka skäl att överväga en sådan lösning, eftersom det kan finnas behov av en större valutareserv.

– Jag tror att vi långsiktigt behöver gå mot en större valutareserv. Vi har ett så pass stort banksystem och systemet har en så pass tung finansiering via valutamarknaderna att det är en risk för den finansiella stabiliteten.

Riksbanken lyfte nyligen på nytt bankernas stora beroende av utländsk finansiering som en risk för den finansiella stabiliteten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.