Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Borg: Inga svenska pengar till Grekland

Så här kommenterade finansminister Anders Borg den grekiska krisen innan han gick in till budgetdebatten i riksdagen på onsdagen:

– Det är bra att vi fått ett klart resultat i förtroendeomröstningen så att den grekiska regeringen kan gå vidare med de nödvändiga åtgärderna. Det här belyser hur besvärligt situationen kan utvecklas. Det är en smal majoritet i Grekland och det vore naturligtvis en enorm fördel om vi kunde få ett bredare politiskt stöd för reformpaketet, sade Borg.

– Det finns all anledning att rikta skarp kritik mot oppositionen i Grekland som inte backar upp regeringen med de nödvändiga åtgärderna. Samtidigt är det viktigt att lägga till att det helt enkelt inte finns något utrymme att omförhandla de här paketet.

– Det som möjligtvis kan tillkomma under de närmaste åren är att man tillför ytterligare saneringsåtgärder, det är snarast åt det hållet som det kan behövas lite extra säkerhetsmarginaler.

Det är fortfarande inte aktuellt att stoppa i några svenska pengar i de grekiska räddningspaketerna.

– Det grekiska paketen skiljer från de andra, i den måtto att det är bilaterala åtaganden från euroländerna och Sverige är inte ett euroland. Så det är inte aktuellt att svenska pengar ska användas i det här sammanhanget, sade finansminister Anders Borg.

Han fortsatte:

De här paketen är bra och absolut nödvändiga, kraftfulla på skattesidan med höjningar och tydliga med minskade utgifter. Men det är fortfarande så att man har en mycket hög skuld och mycket betydande underskott. Vår egen erfarenhet skulle tala för att man skulle förstärka de här paketen för att skapa ytterligare säkerhetsmarginaler.

– Det grekiska regeringen har haft en besvärlig sits, med problem som växt fram under decennier och det nuvarande regeringspartiet har ett mycket stort ansvar för det. Samtidigt tog de över när krisen redan var i full blom och det paket man förhandlat fram är både ansvarsfullt och nödvändigt.

Andrs Borg ger däremot ett mycket lägre betyg åt de grekiska oppositionspolitikerna.

– De är mycket ansvarslösa. Det är en högst påtagligt ansvarslöshet som präglar dem, sade han.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso tänker föreslå EU-ledarna, som möts för toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag, att 1 miljard euro av EU:s strukturfonder ska öronmärkas för Grekland.

Det handlar inte om nya pengar, utan om att se till att de resurser som finns snabbt kan göras tillgängliga. Enligt Barroso ska pengarna användas i projekt som kan få fart på grekisk tillväxt och skapa jobb.

– Vi måste diskutera vad vi kan göra för att hjälpa Grekland efter det mest akuta skedet, säger Barroso.

– Grekerna måste också få känna hopp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.