Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borg korad till bäste finansminister

Tidningen Financial Times har utsett Anders Borg (M) till Europas bäste finansminister.

"Som häxmästare bakom en av Europas bäst presterande ekonomier har han vunnit extra tyngd i Bryssel och hemma har han hjälpt till att ta sitt höger-mitten, liberalkonservativa, parti till en exempellös andra mandatperiod", skriver tidningen i sin motivering.

De 19 ministrarna har bedömts utifrån kriterierna politisk förmåga, ekonomisk prestation och trovärdighet på marknaderna.

Eurokrisen färgar listan och problemländerna just nu, Grekland och Italien, hamnar i botten. FT har talat med ekonomiska kommentatorer som anser att hanteringen av krisen lämnar mycket att önska. Exempelvis ger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist finansministrarna lägre betyg i år "på grund av ministrarnas avsaknad av förståelse för och naiva attityd till nyckelproblem, svag individuell och kollektiv beslutanderätt samt dåligt koordinerad kommunikation under de värsta ekonomiska omständigheterna sedan 1930-talet".

Tvåa efter Anders Borg på listan är tyske finansministern Wolfgang Schäuble, följd av polske finansministern Jacek Rostowski på tredje plats. Längst ner på listan, på 19:e plats, finns den grekiske finansministern Evangelos Venizelos, medan Italiens Giulio Tremonti hamnar på 18:e plats.

FT tittar när de rankar finansministrar på sju olika framgångsmått, bland annat hur väl landet har klarat att ta sig ur den förra krisen, hur tillväxten sett ut i år, statsskuldens storlek samt hur hög arbetslösheten är. Marknadens förtroende bedöms utifrån räntan på tioåriga statsobligationer och hur mycket denna har förändrats. Italiens och Greklands räntor har stigit till rekordhöga nivåer, medan de svenska och tyska tvärtom sjunkit till rekordlåga nivåer.

Finansminister Anders Borg är glad över utnämningen men väljer att tona ned sin egen roll och talar om en "lagsport".

– Vi har speciella förutsättningar. Vi är ett av de länder där det finns en stark uppbackning för en ansvarsfull ekonomisk politik, säger han.

Så du får priset bara för att du hållit i plånboken?

– Vi har haft mycket bättre tillväxtsiffror och sluppit hantera bankkriser på det sättet andra gjort för vi har varit lite tuffare mot bankerna, säger Borg.

– I grunden handlar det om att vi har stabila institutioner och bred uppbackning för en ansvarsfull politik. Då är det lättare att vara finansminister.

Så det är lättare att vara finansminister i Sverige än i till exempel Belgien?

– Vi har gjort reformer under lång tid, vi har använt de goda åren till strukturreformer, som i andra länder inte har varit populärt, men det har gett resultat under krisåren

Du säger till Financial Times att länder med starka finanser som Sverige och Tyskland bör stimulera europeisk ekonomi. Vad menar du?

– Om det visar sig att svensk ekonomi bromsar in avsevärt kraftigare än vad vi räknat med, då får vi titta på om vi behöver göra mer i arbetsmarknadspolitiken eller lätta på någon skatt eller så. Det handlar i så fall om att stimulera den svenska ekonomin och därmed bidra till Europas.

Hur tung är den här utnämningen bland dina finansministerkollegor i EU?

– Det är klart att man blir glad över det och det är väldigt mycket diskussioner oss emellan, säger Borg.

 

 

Fakta: Så rankas Europas finansministrar

Rankning Finansminister

1 Anders Borg, Sverige

2 Wolfgang Schäuble, Tyskland

3 Jacek Rostowski, Polen

4 Didier Reynders, Belgien

4 Jean-Claude Juncker, Luxemburg

6 Ivan Miklos, Slovakien

7 George Osborne, Storbritannien

8 Miroslav Kalousek, Tjeckien

9 Jutta Urpilainen, Finland

10 Michael Noonan, Irland

11 Jan Kees de Jager, Nederländerna

12 Vitor Gaspar, Portugal

13 Elena Salgado, Spanien

14 Maria Fekter, Österrike

15 Francois Baroin, Frankrike

16 Bjarne Corydon, Danmark

17 Gyorgy Matolscy, Ungern

18 Giulio Tremonti, Italien

19 Evangelos Venizelos, Grekland

Källa: Financial Times

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.