Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borg: Ny fas för finanspolitiken

Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt flaggar för en omsvängning i den ekonomiska politiken och signalerar framtida skattehöjningar.

– Vi ser nu ett omslag i svensk ekonomi. Det sätter ramarna för den kommande valrörelsen, säger Fredrik Reinfeldt under en presskonferens på måndagen.

Han menar att regeringen har använt starka offentliga finanser för att upprätthålla styrkan i den svenska ekonomin. Annars skulle fler varit utan jobb.

– Det har varit väldigt tunga år, inte minst i många europeiska länder. Att ägna sig åt åratal av krishantering tynger befolkningar, säger Reinfeldt.

Reinfeldt varnar för att lova stora utrymmen för reformer.

– Det är ett säkert sätt att föröda de offentliga finanserna.

Han framhåller att det nu kommer en omsvängning och det är viktigt att ta vara på den.

– Nu kommer andra villkor att gälla, både i den kommande valrörelsen och kommande fyra år.
Nu är det en ny miljö, och det innebär en krona-för-krona princip. Allt ska finansieras.
Reinfeldt signalerar att det kan komma skattehöjningar framöver men inte på inkomster.

Istället kan alkoholskatten och fordonsskatten komma att höjas. Bilar som drar mycket bränsle kan räkna med högre skatt.

Reinfeldt pekar på att många står utanför arbetsmarknaden och att kraven på unga är hårdare i dag. Därför ska regeringens satsningar riktas mot att stärka arbetskraften.

– Den arbetsmarknad dagens unga möter är mycket tuffare än den varit för generationerna före, säger han.

Jobben är den allt överskuggande uppgiften i den kommande valrörelsen, enligt Reinfeldt.

Anders Borg ska senare i veckan presentera regeringen prognoser över det ekonomiska läget. De närmaste åren tror han att ekonomin vänder och går in i en mer normal tillväxtfas. Då kan också den offentliga ekonomin stärkas genom att statens finanser kan gå med överskott.

– Vi ska inte inbilla oss att det här med ekonomiska kriser är över. Därför är det för en liten, öppen, ekonomi oerhört viktigt att man har en buffert och sparar i ladorna, säger Anders Borg.

För att skapa överskott krävs att alla reformer är finansierade, enligt Borg. Det innebär en omsvängning jämfört med den senaste årens ekonomiska politik.

– När vi nu blickar framåt innebär det att vända från en fas med stimulans till att alla reformer finansieras krona för krona.

Det som är ekonomiskt stabilare innebär en politiskt kärvare fas, enligt Borg.

– Vi kommer att behöva prioritera hårdare med tänkta reformer. Vårpropositionen ska innehålla en skatte-pm och vi måste ge besked om vilka skatter vi vill förändra, säger Anders Borg.

Principen krona för krona kommer att gälla från och med nu, enligt Fredrik Reinfeldt.
Han påpekar att det inte blir några skattesänkningar 2015 eller 2016. Bedömningen är också att det inte finns något utrymme under hela mandatperioden. Beskedet nu är att eventuella reformer ska prövas i en betydligt stramare miljö.

– Vi tycker inte att det ska bli högre skatter på jobb. Vi är beredda att höja skatter som leder i rätt riktning, säger Anders Borg.

Fredrik Reinfeldt upprepar de punkter han lyft fram tidigare för att få fler människor i jobb. Bland annat handlar det om yrkesintroduktionsavtal och Arbetsförmedlingens arbetssätt. Tanken är att de jobbskapande åtgärderna ska ske utan stora skattesänkningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.