Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borg: Rapporten inget skäl att minska bistånd

Trots larmrapporten om UD:s hantering av biståndsmiljarder, anser finansminister Anders Borg att biståndet "i grund och botten är väldigt bra" och att det bidrar till ökad tillväxt i snabbväxande länder i till exempel Afrika.

Är du inte oroad för att det pågår ett stort slöseri med skattepengar?

– Jag är övertygad om att det begås många misstag och att det ibland händer att biståndspengar hamnar där de inte borde vara, men om vi ska diskutera biståndet så är det min uppfattning att det är en solidaritetsplikt för Sverige att ge bistånd och jag tycker att enprocentsmålet är utomordentligt bra, säger Borg.

I rapporten "Bidragsprocessen eller resurserna som försvann" beskrivs biståndshanteringen som luddig och spretig av intervjuad UD-personal. Trots över 200 år på nacken och mångårig erfarenhet av hantering av bistånd tycks UD:s organisation kring frågan inte riktigt ha satt sig.

Vissa intervjuade upplever att det saknas "en sammanhållen och kontinuerlig kritisk massa av kompetens" och efterfrågar en expertfunktion så att pengarna finns på ett ställe. Nuvarande ordning beskrivs som att "enheterna ringer runt och letar pengar".
Rapporten målar också upp en bild av en organisation med hög personalomsättning där det även sker många omflyttningar internt. Det bidrar till en ständig upplärning av nya medarbetare och risk för att kompetens faller bort.

”Många handläggare uppges inte veta vad bidragshantering innebär”, skriver rapportförfattaren.
Intervjuade har också tagit upp problemet med att "praktikanter ofta ges i uppgift att självständigt hantera ärenden och beslut med bristande handledning”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.