Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Borg reviderar ned prognosen ”påtagligt”

Efter den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna flaggar finansminister Anders Borg för att Sveriges tillväxtprognos måste revideras ned.

– Det är tydligt att vi kommer att få göra en påtaglig nedrevidering av den bedömning vi gjorde i våras, sade finansminister Anders Borg (M) vid en pressträff med regeringsledamöter på torsdagen.

Finansdepartementet sammanställer för närvarande siffror för den prognos om utvecklingen av landets ekonomi som ska presenteras vid Harpsundsmötet den 26 augusti.

– För både Italien och USA är det skuldnivån som är bekymret och det förutsätter långvariga saneringar av offentliga finanser och det är utdragna processer. Oron slår med stor sannolikhet igenom även i svensk ekonomi men samtidigt finns efterfrågan på produkter från svenska exportföretag, inte minst från Asien, sade han.

Borg uppgav dessutom att en nedrevidering av prognosen för de offentliga finanserna också är trolig, men tillade:

– Det är alltjämt sannolikt att vi ligger nära balans eller till och med överskott i år.

Borg bedömde dock att Sverige även framöver kommer att vara bland de EU-länder som har de starkaste offentliga finanserna.

När det gäller den "påtagliga" nedrevideringen av tillväxtprognosen så gäller den för 2012. Hur det blir med prognosen för 2013 är mer osäkert, uppgav Borg.

Han bedömde också att det finns nedåtrisker i de kommande prognoserna, det vill säga att det kan bli ännu sämre framöver. Borg pekade på att de riskerna framförallt ligger i det europeiska banksystemet.

– De är svåra att bedöma, sade Borg.

Regeringen kommer att presentera de nya siffrorna i samband med sitt budgetmöte på Harpsund om två veckor.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.