Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borg: Skuldproblematiken är inte bara europeisk

Finansminister Anders Borg vill inte kommentera de enskilda förslag om åtgärder som förekommit i diskussionen inför dagens EU-toppmöte om hur finansfrossan ska mildras.

–Det är väldigt centralt att vi får klara och övergripande slutsatser från mötet som reducerar den osäkerhet som vi nu har. Och det måste innehålla två komponenter, dels att grekerna är väldigt tydliga med att de kommer att fortsätta sitt saneringsarbete och dels att euroländerna visar att de har en förmåga att minska osäkerheten, säger han till TT.

Bland annat krävs det av EU-ledarna att de gör skuldbördan hanterlig för Grekland, säger Borg.

– Skuldproblematiken är inte bara europeisk, vi har ett väldigt besvärlig läge i USA. Sammantaget har vi risker att det här får allvarliga följder för återhämtningen.

– Därför måste osäkerheten reduceras när det här mötet avslutas om ett antal timmar.

Anders Borg betonar att resultatet av dagens EU-toppmöte är viktigt så att inte fler länder dras med i följderna av de grekiska finansproblemen.

– Huvudansvaret måste ju nu ligga på euroländerna, att de visar att de kan stänga in den här problematiken kring Grekland genom att de har ett lite mer långsiktigt perspektiv på hanteringen av Grekland.

Men även de enskilda medlemsländerna måste ta sitt ansvar, menar han.

– Det är bra att italienarna nu har lagt fast en stram finanspolitik för åren framåt, det har reducerat osäkerheten. Berlusconis märkliga och oansvariga tal om skattesänkningar förefaller nu vara avfört från agendan och det tycks ju nu finnas en enighet i Italien om att hålla sig till att säkra sina budgetmål. Och det kan ju reducera den osäkerheten.

- Det är en ökad risknivå i världsekonomin. Och det finns risker för Sverige att utvecklingen blir svagare än vad vi tidigare har trott. Det är nog alldeles tydligt, säger finansminister Anders Borg.

Han tror att dagens EU-toppmöte kan bidra till viss stabilisering och minskad osäkerhet.

- Men det är klart att höstmånaderna blir förmodligen stökiga.

Anders Borg säger att det finns både för- och nackdelar med att Sverige som icke-euroland inte deltar när EU-länderna i dag fattar viktiga beslut om Europas framtid.

– Det är klart att när det har varit så mycket osäkerhet och så mycket problem i euroområdet så har det ju inte varit en nackdel att stå utanför det. Sedan är det alltid bra om Sverige sitter med vid borden. Men euroländerna betalar ju nu ett högt pris för att de här systemen inte har fungerat bra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.