Anders Borg är mer optimistisk om möjligheterna att nå en uppgörelse om den omstridda bankunionen i EU vid dagens finansministermöte. Det svenska kravet på en ändring av EU:s grundlag för att ge icke euroländer likabehandling har fått ökat stöd.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:19
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borg-tror-pa-kompromiss-om-bankunionen/
Borg tror på kompromiss om bankunionen

– Vi börjar se komponenter för en kompromiss, sade finansminister Borg på väg in till mötet.
– Men Sverige har en väldigt tydlig position. Vi kommer inte att acceptera en lösning som innebär att vi får ett andraklassens medlemmar i den här tillsynsmyndigheten. Utan alla ska behandlas lika och det kravet är väldigt hårt från vår sida.
Anders Borg pekade på att EU-kommissionen i en ny rapport också säger att det krävs en ändring av EU-fördraget för att säkra icke-euroländernas ställning i en europeisk finansinspektion under Europeiska centralbanken.
– Kommissionen säger i sin blueprint att vill man skapa en brandvägg mellan penningpolitiken och tillsynen av bankerna som tyskarna kräver, och vill man också skapa likhet mellan länderna, är en fördragsändring det mest rimliga alternativet. Det är uppenbart att kommissionen gjort samma legala analys som vi.
– Det är mycket som talar för att det behövs en förenklad fördragsändring. Paragraf 127 finns redan i fördraget. Det innebär att det inte är fråga om överföring av suveränitet, eftersom det låg i den förra fördragsändringen, säger Anders Borg.
Han räknar med att en sådan fördragsändring skulle ta 18–24 månader att genomföra, när den ska godkännas av samtliga EU-länders parlament. Det innebär troligen att Sverige inte ansluter sig till bankunionen förrän denna grundlagsändring genomförts.