Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borg varnar Socialdemokraterna

Finansminister Anders Borg (M) varnar Socialdemokraterna för att tillsammans med de övriga tre oppositionspartierna i riksdagen sätta stopp för en extra skattesänkning för månadsinkomster över 36 000 kronor. "Det är allvarligt", säger Borg till DN.

Efter pressträffen om höstbudgeten på onsdagsmorgonen satte Borg press på Socialdemokraterna och varnade för konsekvenserna för synen på hur budgeten ska behandlas.

– Jag tycker att det är allvarligt om Socialdemokraterna frångår den praxis vi har där vi hållit ihop inkomstbeslut och utgiftsbeslut på ett bra sätt de senaste 20 åren. Jag tycker snarast vi ska gå mot att skärpa det här ramverket än att öppna det, säger Anders Borg i en webb-tv-intervju.

Han menar att trovärdigheten för den långsiktiga budgetpolitiken kan skadas om S, MP, V och SD tillsammans röstar nej till den extra skattesänkningen för högre inkomster. Dessutom, hävdar finansministern, att det skulle leda till att svensk ekonomi utvecklas sämre om inte brytpunkten för statlig skatt höjs nästa år.

– Det är viktigt att det lönar sig att ta ansvar och utbilda sig i Sverige. Sverige sticker ut med hög beskattning även på de som har en medellång utbildning universitetsutbildning. Det är inte bra för Sverige.

Borgs påstående stämmer inte, hävdade Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, på en pressträff i riksdagen vid lunchtid på onsdagen.

– En höjning av brytpunkten ger inga nya jobb, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.