Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borgerliga vill samtala om bostadskrisen med regeringen

Foto: Pelle T

”Som att spotta en törstig i halsen”. Så beskrev Liberalernas ledare Jan Björklund regeringens förslag för att få fart på bostadsbyggandet i riksdagens partiledardebatt på onsdagen. Men Moderaterna är beredda att sätta sig i blocköverskridande samtal och säger sig tala för hela den borgerliga oppositionen.

– Vi kommer inte att säga nej till en inbjudan. För min del är det väsentligt att titta på vilka ansvarsfulla förslag som regeringen är beredd att lägga på bordet. De är jag beredd att diskutera och det är mig veterligen hela alliansen beredd att göra, säger Ewa Thalén Finné (M), bostadspolitisk talesperson.

Den enda fråga regeringen på förhand utesluter i samtalen, där även Vänsterpartiet enligt finansminister Magdalena Andersson (S) "inom kort" ska bjudas in, är ett återinförande av fastighetsskatten. Däremot kan sänkta räntavdrag komma att diskuteras.

– Om ränteavdragen kommer upp eller inte, det får vi se, säger Magdalena Andersson.

Ränteavdragen är en växande utgiftspost för statskassan. En sänkning skulle kunna finansiera en sänkning av flyttskatten, som i en artikel på DN Debatt målas upp som ett problem av finansministern, statsminister Stefan Löfven (S) och bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP).

– Vi måste finansiera ökat byggande, så det vore oansvarigt att inte även ha med det, säger Mehmet Kaplan.

Miljöpartiet har i likhet med Folkpartiet och Vänsterpartiet förespråkat en stegvis sänkning av ränteavdragen som sedan skattereformen 1990 ligger på 30 procent. En modell som nämnts är den danska där ränteavdragen sänktes stegvis från 30 till 25 procent under fem år.

De två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har däremot hittills sagt nej. Men inte heller Moderaterna utesluter nu att den känsliga frågan om ränteavdragen kan komma upp i de kommande samtalen för att lösa bostadsbristen.

– Vi vet att flyttskatten är ett hinder. Om regeringen lägger förslag får vi titta på dem, säger Ewa Thalén Finné (M).

Moderaterna är nöjda med att regeringen öppnar för en förenkling av regelverken. Däremot är det största oppositionspartiet partiet tveksamt till att tvinga kommuner att bygga bostäder.

– Jag skulle vilja se mer konkreta förslag som skulle göra det lättare att bygga. Men självklart ska vi kunna diskutera i konkret anda, säger Anna Kinberg Batra (M).

Men från Liberalernas ledare Jan Björklund var tonläget mot regeringen i bostadsfrågan till en början hårt i onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

– Era förslag är som att spotta en törstig i halsen, raljerade han.

Björklund krävde marknadshyror för nya bostäder för att få fart på byggandet.

– Subventioner är inte lösningen. Problemet är att det lönar sig inte att bygga hyresrätter, sade han.

Statsminister Stefan Löfven varnade för att marknadshyror skulle leda till skenande hyror.

– Det måste också Liberalerna förstå, att när vi har brist och har en fri hyressättning då åker hyrorna uppåt och de åker kraftigt uppåt. I en sådan situation är jag inte beredd att sätta mig, sade Löfven.

Senare under debatten var tonläget ett annat och Jan Björklund sade sig vara beredd att diskutera frågan med regeringen.

– Vi kommer alltid när regeringen kallar, säger Björklund.

Även Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson, som vikarierar för den föräldralediga partiledaren Annie Lööf, visade intresse för att göra upp över blockgränsen.

Samtidigt pekar Boverket på att det troligen behöver byggas lika många bostäder årligen som under miljonprogrammet under de närmaste fem åren, något Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, inte anser är möjligt.

– Man ska inte börja med att säga att det är omöjligt. Jag har stor respekt för experters farhågor om vilka flaskhalsar som finns, de är befogade. Men vi ska inte börja med att säga att det är omöjligt, säger Stefan Löfven.

Läs mer. Partiledardebatten

Mer om bostadspolitiken:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.