Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Borgs bankattack fortsätter

Om de fyra svenska storbankerna ändrade sig och tackade ja till billiga ECB-lån skulle bolåneräntorna kunna sänkas, inpräntar finansminister Anders Borg i en intervju med Svenska Dagbladet Näringsliv.

Men än en gång kommer hans försök att urholka stenen att misslyckas, för bankerna tänker inte utnyttja Europeiska centralbankens (ECB) erbjudande om billiga likviditetslån till banker i Europa med syfte att stimulera ekonomin.

Anders Borg tycker att de svenska bankerna "allvarligt ska överväga" att ta del av lånen:

– Får de lägre upplåningskostnader borde de ha bättre möjligheter att tillhandahålla rimliga bolånemarginaler.

Han har nu länge hetsat mot särskilt storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – till synes utan att få gehör.

– Jo jag tycker de tar det här tydligt till sig. Bankföreningen har tydligt markerat att man inte vill ha den här diskussionen kring banksystemet. Min uppgift är naturligtvis att fortsätta den. Bankerna har inget fribrev. De får acceptera att politiker och allmänhet har synpunkter på deras verksamhet, säger han till SvD.

Draghjälp kommer från TCO som vill pressa bankerna till att sänka bolåneräntorna. "Bankernas dåliga följsamhet till Riksbankens räntesänkningar är provocerande", skriver ordföranden Eva Nordmark på DN Debatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.