Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borje-ekholm-kina-kan-bli-ett-ganska-stort-avbrack/

EKONOMI

Börje Ekholm: Kina kan bli ett ganska stort avbräck

Foto: Magnus Hallgren

Ericsson ökar vinsten kraftigt och landar en rekordorder – men straffas av Stockholmsbörsen. Orsaken är bland annat sämre försäljning i Kina, som en följd av Huaweis svartlistning.

– Det blir ett ganska stort avbräck, som tar några år att hinna ikapp, säger vd Börje Ekholm

Han har tidigare sagt till DN att när värsta konkurrenten Huawei stoppas i olika länder och deras marknadsandelar flyttas till andra leverantörer har Ericsson fått en ”oproportionerlig del”.

Gäller detta fortfarande?

– Ja, i de situationerna. Våra satsningar på forskning och utveckling har gett oss en konkurrenskraftig portfölj som gör att vi tar marknadsandelar.

Ett av länderna, som har svartlistat Huawei i utbyggnaden av 5g är Sverige. Nyligen anslöt sig Förvaltningsrätten till Säpos bedömning att Kina kan hota vår nationella säkerhet. Kina har i sin tur mer eller mindre öppet sagt att man kommer att hämnas om inte den svenska regeringen ändrar Post- och telestyrelsens (PTS) beslut.

Frågan är om man redan har gjort det. Ericssons försäljning i Kina minskade med 60 procent mellan april och juni, jämfört med samma tid i fjol. Börje Ekholm vill inte svara direkt på om han ser detta som ett straff.

– Det kan jag inte bedöma, och vill inte spekulera. Jag kan bara konstatera att det är en kraftig nedgång på en viktig marknad.

China Mobile, världens största räknat till abonnenter, och andra kinesiska mobiloperatörer ska efter sommaren bestämma vem som ska få leverera i en fortsatt utbyggnad av 5G-näten.

Ericssons omsättning och nettoresultat
Per kvartal, miljarder kronor.
Ericssons omsättning och nettoresultat
Grafik: DN

Redan upphandlingsreglerna visar att Ericsson inte kommer att få tillnärmelsevis lika stor plats som i fjol. Därför skriver Börje Ekholm i rapporten att det är ”klokt att räkna med en betydligt lägre marknadsandel”.

– Låt oss vänta och se hur det blir, men vi har varit tydliga med att denna risk är kopplad till PTS:s beslut.

Kan ni bli utan kontrakt i Kina?

– En hypotetisk fråga än så länge, vi får se hur tilldelningen blir till slut.

Börje Ekholm fortsätter:

– Samtidigt vinner vi marknadsandelar i andra delar av världen och har god tillväxt i Europa och Nordamerika. Men det är klart att det kan bli ett ganska stort avbräck i Kina, som ju bygger ut snabbt och det kan ta några år att ta i kapp.

Ericssons bokslut för andra kvartalet visar en försäljning som inte riktigt nådde analytikernas förväntningar men vinsten ökade med 50 procent jämfört med i fjol. Samtidigt annonserades bolagets hittills största enskilda kontrakt – värt 71 miljarder under fem år. Det gäller 5G-utbyggnad för amerikanska mobiloperatören Verizon, vars vd Hans Vestberg var Börje Ekholms företrädare men fick gå från Ericsson på dan för fem år sedan.

Ändå fick Ericsson stryk på börsen, kursen var ner 8,5 procent vid lunchtid på fredagen. en av de drabbade aktieägarna var – Börje Ekholm.

– Varför?, det vet nog andra bättre än jag, men en del oroas nog bland annat av vad som kan hända långsiktigt i Kina.

Oroar det dig?

– Jag tillhör dem som anser att man ska fokusera på det som vi kan påverka. Vi har försökt påverka, men lyckades inte.

Ekholm har flera gånger ivrigt försvarat frihandeln men också försvarat Huaweis plats på den svenska marknaden – inte för det kinesiska bolaget skull utan för sig egen position i Kina. Som DN har avslöjat har han till och med försökt få regeringen att ingripa i ärendet.

Ericssons aktiekurs
Ericssons aktiekurs
Grafik: DN Källa: Infront

Börje Ekholm har kallat 2021 för ”investeringarnas år”. Man fortsätter satsningarna på forskning och utveckling, men vill också förvärva andra bolag. Här handlar det dels om att förstärka erbjudandet mot företag, dels att ”fylla hål” i den tekniska portföljen.

– Vi vet vilka områden det är, men det tänker jag inte berätta för dig.

Och just när folk börjar fatta 5G så utvecklar ni teknik för 6G. Vad är det?

- 5G ger mycket högre hastighet, kortare uppkopplingstider och många fler uppkopplingar per ytenhet än 4G. Så 6G är en förlängning av den utvecklingskurvan.

När finns den?

– Vi pratar väl nånstans runt 2028.

Så ser Ericssons försäljning ut
Miljarder kronor andra kvartalet 2021.
Så ser Ericssons  försäljning ut
*Här ingår Kina **Bland annat intäkter från licenser och patent Källa: Ericssons rapport för andra kvartalet2021
Grafik: DN

Ämnen i artikeln

Ericsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt