Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bors-och-valuta-rasar-efter-argentinaval/

Ekonomi

Börs och valuta rasar efter Argentinaval

Foto: Natacha Pisarenko/AP

Valutan störtdök och börskurserna rasade sedan söndagens primärval i Argentina pekar på att utmanaren Alberto Fernández kan vinna höstens presidentval i Argentina.

TT Text

Ledande börsindex rasade med 30 procent och valutan peso tappade över 15 procent efter att tidvis legat på minus 30 procent mot dollarn.

Söndagens primärval blev ett svidande nederlag för president Mauricio Macri. Hans sida fick drygt 33 procent mot över 47 procent för utmanaren Alberto Fernández koalition.

Macri säger vid en presskonferens att han fortfarande är säker på att vinna presidentvalet i oktober och att han instruerat regeringen att vidta åtgärder för att ”värna Argentina”.

Primärvalet ses främst som en fingervisning om vem som kommer att vinna presidentvalet. Att peronisten Fernández segermarginal blev större än väntat väckte farhågor för ett återvändande till den ekonomiska politik med en hög grad av statlig intervention som präglade Argentina under president Cristina Kirchner. Hon kandiderar tillsammans med Fernández som hans vicepresidentkandidat.

Alberto Fernández går till val på välfärdssatsningar som höjda löner och fria läkemedel för äldre. Han vill också omförhandla det nödlån på 57 miljarder dollar som i fjol säkrades från Internationella valutafonden (IMF).

Macri ses som ansvarig för den senaste tidens hårda åtstramningspolitik, en konsekvens av IMF:s villkor. Han vann valet 2015 efter löften om att gjuta liv i Argentinas stapplande ekonomi med marknadsliberala reformer. Resultatet är magert och Argentina befinner sig fortfarande i recession med en inflation på 55 procent.

Ämnen i den här artikeln:

Argentina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt