Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bors/ericsson-drog-upp-borsen/

EKONOMI

Ericsson drog upp börsen

Ericssons kvartalsrapport höjde humöret på Stockholmsbörsen på tisdagen. Placerarna bortsåg från fortsatta miljardförluster och fallande försäljning och tog i stället fasta på det positiva i rapporten.

Aktiekursen steg med nästan 17 procent.

Stockholmsbörsen inledde dagen med en rejäl uppgång med draghjälp från en brant stigande Ericssonaktie. Uppgången höll i sig under dagen.

Vid stängning hade Sax-index stigit med 1,6 procent till 154,9 medan OMX-index hade gått upp med 1,5 procent till 521,5.

Tisdagen var den stora rapportdagen, ett 40-tal bolag hade valt att publicera sina kvartalsrapporter. Men Ericssons rapport var den stora händelsen.

Ericssonaktien steg med hela 16,9 procent till 7:25 kronor. Enligt analytiker fanns det flera positiva inslag i kvartalsrapporten, bland annat orderingången och kassaflödet. Marknaden var också imponerad av Ericssons kraftfulla kostnadsbesparingar som har lett till att bruttomarginalen ökade under kvartalet. Det fanns egentligen inga negativa överraskningar i rapporten. De dystra tongångarna om telekommarknaden var väntade.

Konkurrenten Nokia drogs inte med i Ericssons rusning utan stängde på oförändrade 137:50 kronor.

Bland andra rapporterande bolag föll ABB med 1,2 procent till 24:10 kronor och Alfa Laval med 3,2 procent till 76 kronor. Men skogsbolagen SCA och Stora Enso steg med 2,2 procent till 274:50 kronor respektive 2,3 procent till 90:50 kronor.

Föreningssparbanken, som redovisade en vinst i linje med förväntningarna, steg med 0,9 procent till 112 kronor.

Låskoncernen Assa Abloy gick upp med 4,6 procent till 80 kronor efter sin rapport.

IT-konsulten Tieto Enator steg med 3,5 procent till 133 kronor efter att ha redovisat en ökad kvartalsvinst.

Mjukvarubolaget IBS steg med 22,4 procent till 4:59 kronor efter sin rapport. IT-konsulten HIQ klättrade 16,2 procent till 6:10 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt