Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 22:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-aterhamtade-sig-nagot-vi-oppning/

EKONOMI

Galna svängningar på världens börser

Under torsdagen rasade Stockholmsbörsen 11,1 procent.
Under torsdagen rasade Stockholmsbörsen 11,1 procent. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svängningarna på börserna var extremt dramatiska på fredagen. Efter att flera stödåtgärder gett börserna glädjefnatt var Stockholmsbörsen upp över sju procent för att sedan falla tillbaka kraftigt. Liknande utvecklingar noterades på de flesta stora börserna i Europa.

Wall Street återhämtade en stor del av det stora tappet under veckans avslutande börsdag. Den sista timmen steg kurserna till den största ökningen en enskild börsdag sedan 2008.

Världens börser svängde galet på fredagen efter torsdagens tunga börsras på 11,1 procent.
På Stockholmsbörsen steg kurserna kraftigt efter att Finansinspektionen meddelat att man lättar på bankernas kapitalkrav och Riksbanken lämnat besked att man lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna. När sedan EU-kommissionen gick ut att de planerar stödåtgärder steg kurserna ytterligare.

Som mest var börsen upp över 7 procent. Liknade utveckling var det på Europabörserna.

Kraftigast steg kurserna på Milanobörsen med ett lyft på hela 16 procent. I Paris, Oslo, Frankfurt och Amsterdam var uppgångarna 7-9 procent.

Men sedan tog optimismen slut och kurserna rasade tillbaka. Vid stängning hade Stockholmsbörsen stigit med 1,5 procent. Liknande utveckling visade också andra börser upp.

Även New York-börsen drogs med i den positiva vågen. Redan i den inledande handeln gick de stora indexen upp nästan 6 procent. Uppgången kom av sig något men kurserna fick ny skjuts sedan president Donald Trump utlyst nationellt nödläge på grund av coronaviruset. Dow Jones industriindex steg 9,3 procent liksom Nasdaqs kompositindex och S&P 500 lyfte 9,2 procent. Dow Jones har inte stigit så mycket en enskild börsdag sedan 2008.

Hela veckan bjöd dock på ett kraftigt ras. För perioden sjönk Dow Jones 10,4 procent, Nasdaq dök 8,2 procent och S&P 500 föll 8,9 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt