Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-backade-med-h-m-som-sanke/

EKONOMI

Positiva signaler lyfte USA-börsen

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

USA:s ledande börsindex rörde sig uppåt under onsdagens handel, påhejade av amerikanska energibolag som klättrade till följd av högre oljepris.

TT Text

Börserna gynnades också av en högre riskaptit bland investerare till följd av ekonomisk data som pekar på att inflationen tycks ha stannat av, och att den ekonomiska återhämtningen blir mer och mer sannolik.

Investerarna var särskilt glada i så kallade cykliska bolag, det vill säga företag som genererar en stabil avkastning till ägarna, och som gynnas särskilt mycket när ekonomin återhämtar sig.

Breda indexet S&P 500 steg 0,9 procent, Dow Jones industriindex upp 0,7 procent, och tekniktunga Nasdaqs kompositindex upp 0,8 procent.

Priset på den amerikanska råoljan (WTI) steg 2,7 procent och priset på Nordsjöoljan (Brent) steg 2,1 procent.

Stockholmsbörsen sjönk i linje med ledande Europabörser, med klädkedjan H&M:s indextunga aktie som sänke.

Bättre gick det för tobaksbolaget Swedish Match efter avknoppningsbesked.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index backade 0,9 procent under onsdagens handel, samtidigt som storbolagsindex OMXS30 slutade på minus 0,7 procent.

Klädjätten H&M:s aktie tyngde bland de mest omsatta aktierna med ett kursfall på 3,1 procent efter oväntat svag försäljningsstatistik för kvartalet som avslutades i augusti. Det gick även dåligt för molntjänstföretaget Sinch som föll 2,6 procent.

Mot strömmen gick Swedish Match, vars aktie steg 4,3 procent efter beskedet om att tobaksjätten vill knoppa av sin cigarrverksamhet. En annan vinnare var oljebolaget Lundin Energy, vars aktie steg 3,7 procent sedan världsmarknadspriset på råolja fortsatt uppåt.

Den breda nedgången på Stockholmsbörsen följde på oväntat svag statistik från Kinas industri och detaljhandel under natten till onsdagen. Utvecklingen, som hänger samman med nya kinesiska nedstängningar under pandemin, sprider oro på marknaden för en oväntat svag global ekonomisk återhämtning.

Ledande Europabörser backade också, med undantag för Londonbörsen som rörde sig i sidled. Frankfurtbörsen sjönk 0,7 procent och Parisbörsen sjönk 1,0 procent.

Ämnen i artikeln

H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt