Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-faller-i-linje-med-omvarlden-2/

EKONOMI

Börsnedgången fördjupas

Börsfallet ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT

Räntefrossa sänker börser runt om i världen efter ett oväntat hökaktigt räntebesked från USA i onsdags kväll.

Stockholmsbörsen är inget undantag och i eftermiddagshandeln tilltar nedgången, med OMXS-index på minus 1,9 procent vid klockan 14.30.

TT Text

Bland sänkena hittar man verkstadstungviktare som Sandvik och Alfa Laval, ned med 2,5 respektive 2,4 procent.

Andra förlorare bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index är molntjänstföretaget Sinch och fastighetsbolaget SBB, som faller 4,3 respektive 3,5 procent.

Storbanker som Nordea och Handelsbanken bromsar fallet med kursuppgångar på 1 respektive 0,2 procent.

Börsfallet ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och kommer sedan börserna på Wall Street vänt kraftigt nedåt i onsdags.

Nedgången följde på det att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde räntan till den högsta nivån sedan finanskrisen. Marknaden reagerar dock främst på att Fed signalerar att det ser ut att krävas fortsatta ovanligt stora räntehöjningar den närmaste tiden – trots att Fed sedan i somras levererat tre så kallade trippelhöjningar på 75 punkter (0,75 procentenheter) i rad för att få bukt på inflationen.

Inför börsöppningen har byggkoncernen Skanska presenterat en miljardorder i USA. Aktien backar dock med 2 procent.

Securitas-aktien går mot strömmen och rusar uppåt med 8,3 procent efter det att säkerhetskoncernen under onsdagskvällen presenterat preliminära siffror för perioden juli–augusti 2022 inför en nyemission. Av rapporten framgår att försäljningen ökade jämfört med samma period i fjol och att rörelsemarginalen stärkts.

Kronan – en slagpåse på valutamarknaden i år – fortsätter att ta stryk i räntefrossan och den våg av geopolitisk oro som sköljt över världen sedan Vladimir Putin upprepat hot om att använda kärnvapen och gett order om mobilisering av 300 000 soldater i den ryska reserven.

Mot dollarn har ett nytt historiskt bottenrekord för kronan noterats under natten, med en kurs som snuddade vid 11:14 kronor per dollar. Vid klockan 14.30 kretsar kursen kring 11 kronor. Det tidigare bottenrekordet från 2001 låg på 11:04 kronor per dollar.

Läs mer: Carl Johan von Seth: Därför har dollarn aldrig varit dyrare

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt