Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsen faller på nytt

Efter en orolig inledning efter gårdagens ras stabiliserades börsutvecklingen under förmiddagen. Men på eftermiddagen rutschade det utför igen med bankaktier som sänke.

Strax före klockan 14 låg Stockholmsbörsens OMXS-index på minus 1,3 procent, i linje med de ledande Europabörserna.

Merparten av tungviktarna på Stockholmsbörsen sjunker. För flera enskilda aktier är rörelserna extra stora. Swedbank rasar över sju procent efter att vd Michael Wolf fått sparken.

Framför allt handlar börsoron om världens banker och oro för dem, enligt Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB

– Banker föll väldigt, väldigt häftigt i Europa. Vi har nästan sluppit undan bankkraset i Sverige, men bankerna är centrum för oroligheterna i världen, sade han inför börsöppningen.

Även SEB finns högt bland förlorarna, minus 4,5 procent medan Handelsbanken stiger 2,7 procent efter en relativt positiv delårsrapport.

Securitas rasar med över fem procent efter sin delårsrapport. Allra sämst går det för stålkoncernen SSAB som redovisar sin delårsrapport på fredag och där det spekuleras i att styrelsen kommer att begära mer pengar av ägarna.

Tungviktaren Astra Zeneca håller emot något, plus 0,4 procent och bidrar till att bromsa indexnedgången.

I går var börsfrossan stor bland världens börser och i natt har Tokyobörsen följt efter. Nikkei 225-index hade vid stängning rasat med över fem procent.

USA-börserna föll inte lika mycket som Europabörserna i går, men även där hade bankerna en tung dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.