Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-fortsatter-upp-annu-ett-kursrekord/

Ekonomi

Börsen fortsätter upp – ännu ett kursrekord

Foto: Thomas Karlsson

Börsen fortsätter uppåt: under fredagen sattes nya rekord på redan höga börsnivåer. SEB:s aktiestrateg Stefan Cederberg spår att hoppet om coronavaccinet kan bidra till fortsatt uppgång.

– Det finns förutsättningar för en stark generell vinsttillväxt bland bolagen på aggregerad nivå 2021, säger Stefan Cederberg.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit 0,7 procent, aningen lägre än rekordnivåerna tidigare under dagen.

Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, tror att det finns stora chanser för fortsatt uppgång på börsen.

– Det är baserat delvis på att investeringsalternativen är få. Den riskfria räntan är på låg nivå, och om du köper obligationer eller liknande så har du i stort sett ingen avkastning. Det är en faktor som har drivit börsen under en lång tid, säger Cederberg.

Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB.
Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB.

Han tror att bolagens vinsttillväxt generellt kommer vara stark 2021 – tack vare coronavaccinet som förväntas innebära ökad global ekonomisk tillväxt.

– Om vaccinet kommer på plats och får effekt kommer efterfrågan och tillväxten att normaliseras, den svaga ekonomiska utvecklingen vi såg 2020 kommer innebära en starkare efterfrågan generellt för företagen. Bolagen har de senaste kvartalen visat klart lägre kostnader och en högre vinstnivå än vad vi trodde under den tuffaste perioden. Det här tillsammans ger förutsättningar för en stark generell vinsttillväxt bland bolagen på aggregerad nivå 2021 jämfört med 2020, säger Cederberg.

Inom de närmsta veckorna ska företagen redovisa sina rapporter för fjärde kvartalet 2020. Cederberg spår att företagen kommer fortsätta ha en försiktig syn – eftersom man ännu inte vet när vaccinationerna kommer vara klara.

– Vaccinet är fortfarande bara ett hopp. Det viktigaste i de kommande rapporterna är inte vad bolagen säger, utan vad de föreslår för utdelning för 2020. Det är en av de viktigaste utsikterna för vad företagen tror om 2021, menar Cederberg.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, påminner om att börsen svänger och att det trots den positiva utvecklingen kan vara klokt att komma ihåg att börsen snabbt kan ändra riktning.

– Börsen stiger inte för evigt, det är inte ovanligt att det blir en korrektion, en nedgång på tio procent från topp till botten. Det har vi sett i 33 av de senaste 37 åren, säger Andersson.

Samtidigt har ett antal av de orosmoln som funnits under 2020 nu börjat skingras, vilket inger hopp för fortsatt riskvilja på marknaden.

– I höstas hade vi exempelvis presidentvalet i USA, risk för en hård Brexit och en andra coronavåg som låg som en matta över börsen. Men vi hade också hopp i form av coronavaccinet, och nu när vaccinutrullningen är i gång är de flesta orosmolnen förbi. Men man ska alltid vara beredd på en x-faktor, sådant som kan dyka upp som vi inte har en aning om i dag. Det är coronaviruset är ett bra exempel på, säger han.

Han spår att även om siffrorna i kommande kvartalsrapporter kan peka nedåt på grund av förra årets dalande resultat – så kan man förvänta sig en förlåtande marknad.

– När rapporterna kommer så redovisas siffrorna för den period som varit, men i det här fallet är det inte lika relevant som vad man tror framåt. Detta eftersom beskedet om flertalet coronavaccin samt utrullningen av massvaccineringen kom igång mot slutet av kvartalet. Många bolag kommer antagligen kommentera vad de tror om framtiden. Och ifall det ser ut att ljusna kommer det väga mycket tyngre än siffrorna för de senaste månaderna, menar Andersson.

Läs mer: Vaccinet avgör hur fortsättningen blir

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt