Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-oppnar-uppat-med-h-m-som-draglok/

Ekonomi

Börsen lyfte med H&M som draglok – tungt för banker

Stockholmsbörsen steg på tisdagen i linje med den internationella börsutvecklingen.

Det breda OMXS-indexet gick upp 1,0 procent. Rapporterande H&M agerade draglok, medan Handelsbanken bromsade.

TT Text

Klädkedjan H&M:s aktie rusade 10,8 procent sedan bolaget levererat en så kallad omvänd vinstvarning. H&M flaggar trots ett försäljningsras för en vinst före skatt på två miljarder kronor under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, avslutat i augusti. H&M-aktiens fall sedan årsskiftet har med tisdagens lyft reducerats till cirka 17 procent.

Handelsbanken var samtidigt bromskloss med ett kursfall på 4,6 procent sedan Finansinspektionen meddelat att banken måste ändra sin metod för riskbedömning av tillgångar på koncernnivå när kapitalkrav ska beräknas.

Även läkemedelstillverkaren Astra Zeneca gick bra. Aktien steg 2,9 procent efter helgens besked om att arbetet med att ta fram ett vaccin återupptas.

Riskkapitalbolaget Triton höjde budet på den börsnoterade it-konsulten HIQ International till drygt fyra miljarder kronor. HIQ-aktien steg 2,7 procent.

Den allmänt positiva stämningen på börsen följer på en stabil inledning på börsveckan på Wall Street och överraskande bra industri- och detaljhandelsstatistik för augusti från Kina. Därtill tyder ett oväntat starkt tyskt Zew-index för september på att Europas största ekonomi är på väg uppåt.

FTSE100-index i London steg 1,3 procent. DAX-index i Frankfurt ökade 0,2 procent och CAC 40-index i Paris gick upp 0,3 procent.

Ämnen i artikeln

H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt