Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsen på lägsta nivån sedan 2013

Foto: Lina Alriksson/DN

Osäkerheten är fortsatt stor på Stockholmsbörsen, dagen efter att börsen rasat med över fyra procent. På eftermiddagen fortsatte utförsbacken till den lägsta nivån för indexet OMXS sedan december 2013.

Börsoron fortsätter, om än i mindre skala. Årets skrala inledning innebär att mer än två års uppgång för storbolagen nu är borta.

Efter måndagens börsras blev tisdagen något lugnare. Men en allmän bankoro och osäkerhet kring världsekonomin fortsätter att prägla börshandeln såväl i Stockholm som i övriga världen. Bland annat visade statistik på ett oväntat stort fall för tysk industriproduktion i december. Oron pressar räntorna och kronan tappar mot euron när placerarna söker sig till säkrare värdepapper.

Stockholmsbörsens OMXS-index stängde på minus 0,4 procent, vilket ändå var ett mindre tapp än på de ledande Europabörserna. Därmed har indexet, OMXS30, som mäter de 30 största bolagens rörelser, rasat ner på en nivå som senast noterades i december 2013.

Merparten av tungviktarna på Stockholmsbörsen sjönk. För flera enskilda aktier var rörelserna extra stora. Swedbank rasade 5,7 procent efter att vd Michael Wolf fått sparken.

Framför allt handlar börsoron om världens banker och oro för dem, sade Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB inför öppningen.

– Banker föll väldigt, väldigt häftigt i Europa. Vi har nästan sluppit undan bankkraset i Sverige, men bankerna är centrum för oroligheterna i världen.

Även SEB och Nordea fanns bland förlorarna, medan Handelsbanken steg 1,6 procent efter en relativt positiv delårsrapport.

Securitas rasade först med omkring sju procent efter sin delårsrapport, men återhämtade sig sedan och landade på minus 1,2 procent. Allra sämst gick det för stålkoncernen SSAB, minus 7,0 procent, som redovisar sin delårsrapport på fredag och där det spekuleras i att styrelsen kommer att begära mer pengar av ägarna.

Storbolagens super-jojo, Fingerprint, hade en bra dag. Aktien steg 5,7 procent, mest av bjässarna.Londonbörsens FTSE-index sjönk 0,9 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,1 procent och Parisbörsens CAC-index tappade 1,7 procent.

Följ utvecklingen med DN:s Börsen i dag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.