Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Börsen rasar – bankaktier i fritt fall

Foto: Pontus Lundahl/TT

Bankaktier rasar på europeiska börser. Chockvågen efter det brittiska folkets röst på ett EU-utträde har ännu inte mattats av.

Handelsbanken och SEB rasar med 10,4 procent vardera. Även Swedbank och Nordea faller kraftigt.

På Londonbörsen är läget ännu mer pressat för bankerna. Där har Royal Bank of Scotland rasat med över 25 procent, till den lägsta nivån sedan 2009. Konkurrenter som Barclays och Lloyds Bank har samtidigt förlorat 19 respektive 10 procent av sina börsvärden.

I Italien överväger regeringen att gå in med åtgärder för att stabilisera banksektorn, rapporterar Financial Times med hänvisning till bankkällor och regeringstjänstemän. Det kan behövas statliga kapitaltillskott och Italiens premiärminister Matteo Renzi, på väg till ett toppmöte i Berlin, väntas begära undantag från förbud mot statligt stöd för att kunna hantera krisen.

Milanobörsens bankindex rasade med 22 procent i fredags och fortsätter ned med 6 procent i måndagens handel, vilket tryckt ned indexet till den lägsta nivån på nästan fyra år.

Även i Paris är det kraftiga kursfall för flera banker, med Société Générales aktie på minus 8 procent och BNP Paribas på minus 6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.