Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-sjunker-i-ny-vag-av-recessionsoro/

EKONOMI

Börsen på årslägsta inför midsommar

Foto: Mickan Palmqvist

Stockholmsbörsen avslutade midsommarveckan i moll. OMXS-index stängde på minus 1,5 procent och är därmed nere på den lägsta nivån sedan hösten 2020.

TT Text

Nedgången i Stockholm var bred och bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tappar kullagertillverkaren SKF 5,4 procent, verkstadsbolaget Sandvik 4,8 procent och gruvkoncernen Boliden 4,4 procent.

Verkstadskoncernen Atlas Copco meddelade att man öppnat en ny fabrik för att tillverka vakuumpumpar till halvledarindustrin i Sydkorea. A- och B-aktien backade 4 respektive 3,6 procent.

Volvo Cars-aktien gick mot strömmen och steg 1,4 procent. På onsdagskvällen kom besked om att förvärvsbolaget Gores Guggenheims ägare gett klartecken för fusionen med den Göteborgsbaserade elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som en av storägarna. Polestaraktien ser därmed ut att kunna börja handlas på Nasdaqbörsen på fredag.

Skanska har fått i uppdrag att bygga om ett datacenter i Hillsboro, Oregon, USA – en order värd 760 miljoner kronor. Aktien föll dock med 3,3 procent.

Fastighetsbolaget SBB, som tagit rejält med stryk på börsen i veckan, fortsatte ned med 4,5 procent efter ett pressmeddelande där bolaget kritiserar påståenden om att bolaget har skulder som inte är med i balansräkningen.

Torsdagens kursnedgång innebär att börsen återigen hamnar på minus för veckan, ned med 1,1 procent. Därmed har 29 procent av Stockholmsbörsens värde raderats ut mellan nyårsafton och midsommarafton – en period präglad av Rysslands attack mot Ukraina och snabbt stigande global inflation och högre ränteläge.

Även de ledande Europabörserna gick ned. FTSE100-index i London tappade 1,0 procent och CAC40-index i Paris backade 0,6 procent, medan DAX-index i Frankfurt vid 18-tiden hade fallit 1,8 procent.

Risk-aptiten på världens börser dämpas i en ny våg av recessionsoro.

Pressen nedåt på börser globalt kommer efter nya hökaktiga uttalande om behovet av att strama åt med snabba räntehöjningar av Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i senaten i onsdags.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt