Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsen som ökade mest i världen 2012

Börsen i Venezuela steg mest i världen 2012. Generalindex ökade med närmare 300 procent. För 2013 tipsar Nordnets sparekonom Günther Mårder om att det är värt att hålla ett extra öga på Polen.

Uppgången på börsen i Venezuela är anmärkningsvärd; ungefär sex gånger mer än tvåan Turkiet. Men Caracasbörsen är liten med begränsad handel i ett litet antal bolag. Få utländska investerare satsar på grund av risken för att den omstridde socialistpresidenten Hugo Chavez ska förstatliga fler bolag.

Näst bäst 2012 gick den turkiska börsen som steg med över 50 procent. Regionen har positiv tillväxt och enligt Günther Mårder kan utvecklingen komma att fortsätta i år. Han säger att utvecklingen på den turkiska aktiemarknaden påminner om det som hände i Sverige på 1990-talet.

– Att placera pengar i aktier har gått från att vara något som bara eliten håller på med till att bli något folkligt och då strömmar pengarna till, säger Mårder som tror att Turkiet fortsätter vara intressant även under 2013.

Europeiska börser har generellt sett gått bra under 2012, trots eurokrisen. Atenbörsen steg exempelvis med drygt 23 procent. Börserna i Österrike, Danmark, Polen och tungviktaren Tyskland har alla stigit med över 25 procent.

– Tyskland drar med sig ekonomin i andra länder. Polen, som har en ekonomi som är inflätad med den tyska, är värt att titta extra på, säger Mårder.

– Aktier har blivit populärt. Och när andra länder krisar har Polen många utflyttade medborgare som skickar hem pengar. Pengar som investeras och konsumeras och ger en injektion som får hjulen att snurra snabbare, säger han.

Stockholmsbörsen steg med 12 procent under 2012. Ungefär lika mycket steg börserna i Tjeckien, Norge och Holland. Sämst världen, enligt den finansiella nyhetsbyrån Bloombergs, gick den cypriotiska börsen som tappade mer än hälften av sitt värde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.