Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-stark-trots-oro-alternativet-aktier-blir-attraktivare/

Ekonomi

Börsen stark trots oro: ”Alternativet aktier blir attraktivare”

Stockholmsbörsen har gjort en stadig återhämtning sedan mitten på augusti. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trots oro för handelskrig går Stockholmsbörsen starkt. Ett av skälen är de låga räntorna, menar Johanna Kull, sparekonom på Avanza. 

– Någonstans ska kapitalet ta vägen och i dag ligger en stor del på aktiemarknaden just för att det inte riktigt finns alternativ, säger hon.

Sedan mitten av augusti har Stockholmsbörsen stått för en stark återhämtning och just nu är en ny toppnotering inte långt borta - trots oron för bland annat relationen mellan USA och Kina. Handelskriget ligger visserligen kvar som ett av marknadens största frågetecken, men lugnet de senaste veckorna har hjälp börsen uppåt, menar Johanna Kull.

– Börsen styrs i mångt och mycket av en persons twittrande just nu. Det gör det väldigt svår att förutspå index. Att det har varit hyfsat lugnt på den fronten har också gjort att börsen inte fått någon brant nedgång som vi sett tidigare när Trump levererat hot om tullar på Twitter, säger hon.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Foto: Avanza

Något som också spelat in i börsens återhämtning är marknadens förhoppningar om nya stimulanser från centralbankerna. Under torsdagen kommer Europeiska centralbanken, ECB, att lämna nytt besked om räntan. Då hoppas många även på nya stimulansåtgärder, bland annat att ECB ska göra nya obligationsköp samt börja stödköpa aktier på börserna.

Sparekonomen Joakim Bornold på företaget Söderberg & Partners, menar dock att det finns risk för att beskedet blir en besvikelse.

– Många verkar tro på stimulanspaket. Kanske får man en liknande smäll som förra veckan när Riksbanken var betydligt stramare i sin prognos än många trodde. Det tror jag faktiskt att ECB också är, säger han.

Även Joakim Bornold lyfter fram att de låga räntorna agerat draghjälp i börsens uppgång.

– Räntan har sjunkit som en sten. Det gör att alternativet aktier blir attraktivare. Skulle jag peka på något är det den kraftiga förändringen i räntorna som skedde under sommaren som gör att börsen går upp.

Kan börsen rentav nå en ny toppnotering framöver?

– Ja, det tror jag. Det som krävs är stöd från de låga räntenivåerna. Men kanske främst att det kommer in bra bolagsrapporter här om en månad.

På kort sikt tror Johanna Kull att utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina i allmänhet och Trumps twittrande i synnerhet kommer fortsätta att påverka börsen. Hon rekommenderar därför ett mer långsiktigt tidsperspektiv för aktiespararna.

Att hösten blir svängig tror också Joakim Bornold, som förutspår att nyhetsläget kommer ha stor påverkan på Stockholmsbörsen.

– Det kan vara allt från relationen mellan Kina och USA till makrostatistik som kommer eller bolagsrapporterna som dyker upp i oktober. Så kommer det fortsätta vara. Det kommer bli svajigt och stor volatilitet, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.