Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsen-vande-och-steg/

Ekonomi

Wall Street vände uppåt efter trög start

Stockholmsbörsen stängde på plus. Arkivbild.
Stockholmsbörsen stängde på plus. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Torsdagens inledande handel var avvaktande på de amerikanska börserna, och de ledande indexen rörde sig mycket måttligt från föregående dag. Till osäkerheten bidrog bland annat ny arbetslöshetsstatistik som var dystrare än vad expertisen hade spått.

TT Text

Nöjesjätten Walt Disney backade 0,6 procent efter besked tidigare i veckan om att öppningen av bolagets park i Kalifornien skjuts på framtiden.

Men banksektorn gick bra. Till vinnarna hörde Bank of America och Citigroup, som klättrade 3,8 respektive 3,7 procent.

Och ett par timmar före stängning vände kurserna generellt uppåt. Dow Jones industriindex steg 1,2 procent, medan S&P 500 och Nasdaqs kompositindex båda gick upp 1,1 procent.

Stockholmsbörsen föll i morgonhandeln på torsdagen, men kurserna hämtade sig och vid stängning stod det breda OMXS-indexet på plus 0,7 procent. Även de ledande Euorpabörserna steg.

Bäst på storbolagens lista OMSX30 gick SEB, som klättrade 4,6 procent. Bankens aktie steg efter beskedet att den måste böta en miljard kronor för bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum. Det kan jämföras med att konkurrenten Swedbank tidigare i år tvingades böta fyra miljarder kronor för liknande brister i samma region.

Även övriga storbanker gick bra. Swedbank steg 1,7 procent och Nordea gick upp 0,9 procent.

Bland vinnaraktierna syntes verkstadskoncern Sandvik, som steg 3,3 procent, och tobaksbolaget Swedish Match, som ökade 2,9 procent. Indextunga läkemedelsbolaget Astra Zeneca steg 1,6 procent.

Till förlorarna hörde råvarurelaterade bolag som SSAB och Boliden, som både backade 1,0 procent. Men sämst på OMXS30 gick låsbolaget Assa Abloy, som tappade 2,1 procent.

Londonbörsens FTSE 100-index steg 0,4 procent, CAC40-index i Paris klättrade 1,0 procent och Frankfurtbörsens DAX-index ökade 0,7 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt