Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Börsens reaktion på regeringsombildning uteblir

Foto: Lina Alriksson

Stockholmsbörsens reaktion på Löfvens besked var knappt märkbar. 

– Det krävs en större osäkerhet kring svensk ekonomi för att få någon effekt på marknaderna, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Marknaden reagerar på den politiska turbulensen med nonchalans. I spåren av regeringsombildningen till följd av it-skandalen runt Transportstyrelsen rör sig börsen marginellt. OMXS-index backade med 0,1 procent vid 17-tiden, strax efter att Stefan Löfven meddelat sitt beslut om framtiden för de misstroendeförklarade ministrarna.

– En svensk regeringsombildning är från ett marknadsperspektiv en ganska liten händelse, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Den uteblivna reaktionen har två huvudsakliga förklaringar, menar Anna Breman. För det första kvarstår den ekonomiska politiken även vid en regeringsombildning. Det innebär att marknaden inte förväntar sig en förändring. En utebliven reaktion är därför rimlig, anser hon. Den andra aspekten är andra länders höga förtroende för Sveriges ekonomi.

– Av internationella investerare som kan påverka valutakurser ses Sverige som ett land med starka statsfinanser, hög tillväxt och en god arbetsmarknad. Det krävs en större osäkerhet kring svensk ekonomi för att få någon effekt på marknaderna, säger hon.

Storbritanniens utträde ur EU och Donald Trumps vinst i USA-valet är andra stora politiska händelser som ännu inte har haft någon större påverkan på ekonomin.

– Både Brexit-omröstningen och Trumps valvinst hade en stor påverkan på marknader, inte minst på valutakurser och räntor. Men på den faktiska ekonomin har det varit ganska små effekter än så länge, även om båda händelserna säkerligen har effekter på ekonomin. När pundet föll i Storbritannien fick vi en skjuts till börsen och till exporten från Storbritannien. Det motverkar de negativa effekterna, säger hon.

Sett utifrån ett makroperspektiv så har den globala ekonomin stärkts något trots politisk oro, framför allt i Europa.

Fortsatt stigande börskurser under våren ledde till höga värderingar och fler aktieaffärer hos investerare. Enligt en färsk marknadsanalys från SEB har detta gjort att potentialen till fortsatt uppgång är begränsad. Men i analysen skriver SEB att tillväxten fortsätter att öka och att de ställer sig positiva till aktier. Om börsens uppgång de senaste åren håller i sig eller om utvecklingen kommer att vända råder det delade meningar om. Men Anna Breman har en fortsatt framtidstro kring ekonomins utveckling ur ett bredare perspektiv.

– Sett utifrån ett makroperspektiv så har den globala ekonomin stärkts något trots politisk oro, framför allt i Europa. Det tenderar att gynna börsen, säger hon.

Fakta.

Stockholmsbörsen har gått upp 6,15 procent i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.