Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsfall i hela Europa

Stockholmsbörsen inledde veckans handel nedåt, i linje med ledande europeiska börser. Vid stängning hade OMXS-index backat med 0,4 procent till 485,1.

Stämningen präglades av oro bland investerare för att Europeiska centralbanken (ECB) på torsdag inte levererar så starka stimulansåtgärder som det har spekulerats om, efter en tid med svag europeisk statistik.

Stigande oljepriser och på det hela taget positivt flöde av uttalanden från kinesiska ledare på folkkongressen, som inleddes i helgen, hjälpte inte.

Nedgången på Stockholmsbörsen var bred, med 23 av 30 aktier i OMXS30-index på minus.

Gruvsektorn drog nedåt, med ett kursfall på 2,1 procent för Boliden, sedan bland annat kopparpriset vikit ned sig efter en tids kraftig återhämtning.

Bankaktierna backade. Nordeas aktie föll med 0,8 procent, Swedbank-aktien gick ned 1,7 procent medan SEB:s aktie tappade 0,8 procent.

Aktien i oljekoncernen Lundin Petroleum, som berättat om en torrborrning i norska Nordsjön, steg trots bakslaget med 0,4 procent, hjälpt av det kraftiga lyftet för oljepriset.

Mot strömmen gick också bland annat Husqvarnas aktie, som lyfte med 1,6 procent efter en positiv analys i tidningen Dagens Industri.

Londonbörsens FTSE-index gick ned 0,3 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,5 procent och Parisbörsens CAC-index sjönk 0,4 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.