Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsnedgangen-fordjupas/

EKONOMI

Räntefrossa pressade ned börsen till årslägsta

Stockholmsbörsen tappade stort efter den amerikanska centralbankens hökaktiga besked.

Säkerhetskoncernen Securitas gick mot strömmen och rusade efter positiva siffror.

TT Text

Stockholmsbörsen – som redan har tagit mycket stryk under årets segdragna nedgång – fortsatte sin bana söderut under torsdagens handel. Breda OMXS-index sjönk 2,9 procent till nytt årslägsta: minus 31,7 procent sedan årsskiftet. Även OMXS30-index över de mest omsatta aktierna tappade, minus 2,2 procent, till nytt årslägsta.

Bland bolagen i OMXS30-listans bottenskikt finns molntjänstbolaget Sinch som rasade 6,1 procent, investmentbolaget Kinnevik som tappade 5,0 procent och mätteknikbolaget Hexagon som sjönk 4,7 procent. Endast tre bolag på listan hävde sig över nollstrecket: storbanken Nordea, gruvbolaget Boliden och snusjätten Swedish Match som steg 1,2, 0,5 respektive 0,1 procent.

Börsnedgången följde på beskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i onsdags kväll om höjd styrränta till den högsta nivån sedan finanskrisen. Marknaden reagerade dock främst på att Fed signalerat att det ser ut att krävas fortsatta ovanligt stora räntehöjningar under den närmaste tiden.

Securitas gick mot strömmen och rusade 9,3 procent efter preliminära siffror för perioden juli–augusti 2022 som visade på ökad försäljning.

FTSE100-index i London backade 1,2 procent, CAC40-index i Paris tappade 1,9 procent och vid 18-tiden stod DAX-index i Frankfurt på minus 1,8 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt