Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsoron gör sparandet extra riskabelt

God sparavkastning utan ekonomisk risk är svårt. Nu, med den kinesiska börskrisen och den extremlåga räntan, har det blivit nästan omöjligt.

– De säkra alternativen, pengar på banken, ger i princip ingenting medan alternativen som kan ge mer avkastning – aktier – i synnerhet i Kina och Asien är mer riskfyllda än de varit på länge, säger banken SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På mindre än en vecka har börshandeln i Kina stoppats två gånger på grund av kraftiga kursras. På torsdagen föll kurserna, liksom i måndags, med över sju procent vilket leder till automatstopp i handeln på de kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen. Den kinesiska oron smittade snabbt av sig på världens börser. I Stockholm har börsen i år backat med ungefär sju procent.

Men experternas råd till spararna är klassiskt.

– Det låter trist och som en klyscha, men det är bäst att sitta still i båten, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Men får man ont i magen av det oroliga läget ska man göra något åt det, säger Bornold. Då kan ett alternativ vara att sätta pengarna på ett vanligt sparkonto, även om det ger noll ränta. Då har man i alla fall tryggat sina pengar, fortsätter han.

Jens Magnusson rekommenderar att man sprider sina risker så att inte alla ägg ligger i samma korg.

– Det är en onödig risk att lägga allt på en enda marknad, exempelvis Kina just nu. Det är bättre att sprida sitt sparande på flera valutor, på flera marknader och i flera olika branscher, säger Magnusson.

Jens Magnusson betonar att det är viktigt att ha i bakhuvudet vad man ska ha sina sparpengar till och när. Behöver man pengarna vid ett visst tillfälle finns risken att sparandet just då tappat i värde. Men den som sparar långsiktigt kan låta pengarna ligga stilla när börserna svajar.

De kinesiska börsstoppen drabbar sannolikt svenska sparare i kinafonder indirekt. Utländska fondbolag gör sina Kinaplaceringar på Hong Kong-börsen som inte alls rör sig så kraftigt som de kinesiska fastlandsbörserna.

– De Kinafondsparare som kollar sina fonder när de vaknar i morgon blir sannolikt positivt överraskade, säger Joakim Bornold.

Fakta: Kinesiska börser

Det finns tre börser i Kina. Två av dem, i Shanghai och Shenzhen, har begränsningar i möjligheterna för utländska investerare och tillåter i princip bara kinesiska placerare. Utländska fonder och investerare handlar mest på börsen i Hong Kong där kurserna därför brukar vara mindre rörliga.

Shanghaibörsen grundades 1990 och har omkring 1 000 noterade bolag. Det kinesiska börsindexet SSE omfattar handeln på samtliga tre börser och handel i både de A-aktier som enbart får handlas av fastlandskineser och de H-aktier som får handlas av utländska investerare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.