Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsras för Getinge efter rapport

Medicinteknikföretaget Getinges delårsrapport levde inte upp till marknadens förväntningar. Aktien föll tungt och hade på förmiddagen tappat 6,5 procent.

Bolaget redovisar en vinst före skatt på 9 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 311 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Analytiker hade i genomsnitt väntat sig en vinst på 409 miljoner kronor, enligt en Reutersenkät. Orderingången på 7,5 miljarder var också sämre än väntat.

Omsättningen för bolaget, som kontrolleras av finansmannen Carl Bennet, uppgick till 7,2 miljarder kronor, jämfört med 6,9 miljarder kronor ett år tidigare.

Getinge meddelar att man sätter av ytterligare nästan en halv miljard kronor för förbättringsarbetet vid produktionsenheten i Hechingen, Tyskland.

Bolaget planerar att ta in fyra miljarder kronor i en nyemission, något som aviserades i mitten av juni. Syftet är enligt Getinge att sänka belåningen och öka handlingsutrymmet.

Beslut om nyemissionen ska fattas vid en extrabolagsstämma den 15 augusti.

Läs mer: Vinstras för Getinge

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.