Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsras för Renault efter polisrazzia

Foto: AFP

Den franska biltillverkaren Renaults aktie rasar på börsen i Paris, efter uppgifter om polisräder mot flera av bolagets fabriker. Klockan 12.20 hade kursen fallit med drygt 20 procent. Bolaget bekräftar nu att polisen gjort en räd mot bolaget.

Vid 13-tiden hade kursen fallit med 18 procent. Branschkollegan Peugeot hade sjunkit med åtta procent. Även tyska fordonsaktier drogs med nedåt: Volkswagen, Daimler och BMW föll alla med omkring fem procent i Frankfurt.

Fackförbundet CGT Renault uppger att poliser från en anti-bedrägerienhet slog till mot en rad anläggningar förra torsdagen. Flera chefer ska ha fått sina datorer beslagtagna. Enligt facket finns det tecken på att tillslaget var kopplat till skandalen kring tyska Volkswagens manipulerade dieselmotorer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Reuters skrev på torsdagesmorgonen att både Renault och det franska finansdepartementet har avböjt att kommentera saken.

På torsdagseftermiddagen bekräftar dock Renault att polisen gjort en räd mot bolaget för att kontrollera komponenter i anläggningar, rapporterar Reuters. Bolaget uppger att man samarbetar fullt ut med utredningen.

Enligt Renault pågår tester för att säkerställa att det inte finns något som manipulerar utsläppstester från biltillverkarens fordon.

Renault uppgav förra månaden att bolaget ska investera 50 miljoner euro för att få de verkliga utsläppen från dess bilar att motsvara de nivåer som uppmäts under kontrollerade tester, enligt AFP.

I Sverige sålde Renault förra året knappt 16.000 bilar, inklusive märket Dacia som ingår i Renaultkoncernen, enligt branschorganisationen Bil Swedens statistik över nyregistreringar. Det kan jämföras med drygt 90.000 registreringar för Volkswagen och drygt 70 000 för Volvo.

På börsen i Milano har italiensk-amerikanska Fiat Chrysler fallit med cirka tio procent, vilket tycks bero på en annan misstänkt skandal. Enligt Automotive News har bilhandlare i USA lämnat in en stämning där tillverkaren anklagas för att ha fuskat med försäljningsstatistik, skriver Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.