Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/borsras-i-sparen-av-grekiskt-sammanbrott/

Ekonomi

Börsras i spåren av grekiskt sammanbrott

01:09. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar det grekiska folket.
Bild 1 av 1
Foto: Skärmdump Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll direkt när handeln öppnade på måndagsmorgonen. Efter en knapp halvtimme hade det ledande OMX30-indexet backat med tre procent – ett fall som i stort sett höll sig hela dagen.

TT Text

Det kraftiga fallet var väntat och ses som en reaktion på sammanbrottet i helgen i förhandlingarna om krisen i Grekland. Runt om i världen föll börsen på bred front när investerare flyr riskfyllda tillgångar som aktier.

Föga förvånande är det bankaktier som leder nedgången. Alla de fyra svenska storbankernas aktier har fallit mer än snittet för de största fröetagen, med nedgångar på mellan 3,2 och 3,7 procent.

Läs mer: Följ utvecklingen på DN:s börssajt

I södra Europa, närmare krisens kärna, faller bankaktierna med 6-7 procent.

Statsminister Stefan Löfven anser att situationen är allvarlig, både för euroländerna och för hela EU. I en intervju med P1 Morgon kritiserade han dessutom Greklands regering.

– Det som hände häromdagen när Grekland helt plötsligt säger att man vill ha en folkomröstning klockan en minut i tolv, och dessutom tycker att folket ska rösta nej – det agerandet imponerar inte på mig heller, säger Löfven i intervjun på måndagsmorgonen.

Missa inga nyheter! Få senaste nytt direkt med DN:s app.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS-index backat 2,8 procent till 509,6. Allra mest föll Nokia, med 5,3 procent. Kinnevik tappade 4,6 procent och SSAB 4,1.

Bäst klarade sig ABB, som backade 1,5 procent. Alfa Laval föll 1,9 procent. Bolaget har fått en order om bygga ut flygplatsen i Tampa i Florida, värd 60 miljoner dollar, motsvarande cirka 500 miljoner kronor.

Lundin Petroleum klarade sig relativt väl under större delen av dagen men föll, likt många andra, strax före stängning. Då hade kursen gått ner 1,7 procent. Lundin Petroleums helägda norska bolag Lundin Norway har börjat provborra i oljefältet Luno II i Nordsjön.

Så gott som samtliga internationellt kända index föll under dagen. När börserna stängde i Europa hade Frankfurt fallit 3,6 procent. Paris var ner 3,7 procent och London minus 2 procent. Skuldsatta Euroländer drabbades hårdast. I Lissabon och Milano föll börserna med över 5 procent, och Madrid tappade 4,6 procent.

Ämnen i artikeln

Grekland
London
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt