Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bostadsbyggandet är för litet

Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm.
Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm. Other: Jonas Ekströmer/TT

Trots ett högt tempo i bostadsbyggandet i fjol, räcker det inte för att täcka behoven menar Boverket i sin senaste rapport.

Fram till 2025 behöver Sverige 600.000 nya bostäder.

Sedan en bottennivå 2009, då färre än 20.000 påbörjade bostadsbyggen noterades av Statistiska centralbyrån, har bostadsbyggandet skjutit fart i Sverige. Ifjol påbörjades byggen av 67.750 bostäder och 53.500 blev klara.

Ändå räcker inte takten för att kunna nå Boverkets mål om 600.000 nya bostäder till 2025.

– Vi har ett högt bostadsbyggande, men behovet är större. Enligt Boverkets beräkningar borde nivån ligga runt 80-000 bostäder, säger generaldirektören Anders Sjelvgren.

Sammantaget byggdes det fler bostäder 2017 än 2016, men under tredje kvartalet i fjol stagnerade takten. 

Dessutom bromsade antalet bygglov för flerfamiljshus in under det sista kvartalet i kommuner med fler än 75.000 invånare. 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.