Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bostadskön gav Annika drömlägenheten

”Det gäller att börja köa minst tio år före pensioneringen”, säger Annika Håkansson, som har fått en seniorlägenhet i centrala Stockholm.
”Det gäller att börja köa minst tio år före pensioneringen”, säger Annika Håkansson, som har fått en seniorlägenhet i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Annika Håkansson, 67, ställde sig i bostadskön för nio år sedan och i somras gav det utdelning. Snart flyttar hon till en senior­lägenhet i centrala Stockholm.

– Jag är jättenöjd, det är fantastiskt att komma in till stan igen, säger hon.

Annika Håkansson sitter på inner­gården och tittar upp på balkongen till det som snart ska bli hennes nya boende. Huset ligger några minuters promenad från Odenplan i Vasastan, ett topp­centralt läge mitt i storstadsbruset.

När hon ställde sig i bostadskön hade hon siktet inställt på ett senior­boende. Men hon vågade inte riktigt hoppas på att få en lägen­het så här centralt.

– Jag hade riktat in mig på Vällingby Centrum men nu blir det här i stället, säger Annika Håkansson.

När hon fick se den centralt belägna tvåan på Bostadsförmedlingens hemsida anmälde hon sitt intresse, men det var flera före henne i kön. Hon var den sista av dem som fick komma och titta.

– Jag föll pladask när jag kom hit och hoppades att jag skulle få lägenheten. I augusti ringde de och sade att de andra tackat nej och att jag fick flytta hit.

Flyttlasset från bostadsrättstrean i Stockholmsförorten går i mitten av november. Tillträdet till den nya lägenheten är redan i början av ­månaden men det är mycket som behöver ordnas.

– Jag ska ha dubbelt boende i minst två veckor. Mina vänner hjälper mig både att flytta och med städningen, säger hon.

Lägenheten i Tensta, där hon bott i 13 år, ligger bara en trappa upp men hon saknar närhet till service och kommunikationer. Dessutom tar det en bra stund med tunnel­banan in till centrum.

– Det har varit väldigt trivsamt att bo här men det är en bit till mat­affärer och busshållplatsen, säger Annika Håkansson.

En annan förändring är att hon byter ner sig från en trea till en tvåa. Men hon har inte haft så stort behov av det extra rummet ­sedan pensioneringen för ett par år ­sedan.

– Jag behövde en trea när jag ­arbetade och hade eget företag.

Den nya bostaden är en senior­lägenhet och för att komma i fråga måste man ha fyllt 65 år. Hyran ligger på ungefär 7 700 kronor i månaden och det är betydligt mer än Annika Håkansson betalar i avgift för bostadsrätten.

– Mina kompisar som bor i hyresrätter i innerstaden betalar ungefär 7 000 kronor i månaden och uppåt så det är där hyrorna ligger. För mig är huvudsaken att komma in till stan igen, jag bodde på Kungsholmen i nästan 30 år innan jag flyttade till Tensta.

Seniorlägenheten har en rad fördelar förutom att den ligger nära butiker, bank, kaféer och restauranger. Den är planerad så att den ska fungera även för den som har begränsad rörlighet.

Badrummet är helkaklat och rymligt med duschplats i stället för badkar, tvättställ och toalettstol går att höja och sänka. I köket sitter ugnen i bekväm arbetshöjd. Dessutom finns det en gemensamhetslokal och en övernattningslägenhet för gäster.

– Man får hyra den max tre nätter i sträck och det finns plats för två vuxna och två barn.

Annika Håkansson säger att hon funderat i några år på var hon ­skulle bo när hon blev äldre men att det mest var en slump att hon ställde sig i bostadskön. Nu är hon glad för att det blev av.

– Det gäller att börja köa minst tio år före pensioneringen, säger hon.

Fakta:Boenden för äldre

Det finns flera sorters boenden för äldre med olika behov. Här är några av dem:

Seniorboende.

Från 55 år. Anpassat boende med tillgång till hiss, låga eller obefintliga trösklar och rymligt badrum. Hyresvärden bestämmer vad som är en seniorbostad så standarden kan variera. Ingen service och omvårdnad.

Trygghetsboende.

Från 70 år, högre åldersgräns förekommer. Anpassat boende med personal på vissa tider. Trygghetslarm och gemensamhets­lokaler ingår ofta i hyran. Ingen service och omvårdnad.

Äldreboende.

Behovsstyrt, ingen åldersgräns, biståndsbeslut från kommunen krävs. Anpassat boende där service, sjukvård och personlig omvårdnad ingår. Trygghetslarm och gemensamhetslokaler ingår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.