Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bostadsmarknaden bromsar i storstäderna

Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadsmarknaden i storstäderna bromsar in – på historiskt höga nivåer. Det syns tydligt i de senaste uppgifterna från Svensk Mäklarstatistik.

– Det känns svårare än tidigare att försvara den nuvarande prisnivån, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, konstaterar att snittpriserna för bostadsrätter i centrala Stockholm har rört sig väldigt lite sedan i höstas.

– Vi har ungefär samma nivåer som i september, säger han.

Snittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm var i april 88.813 kronor per kvadratmeter, mot 87.897 kronor i september. Det här gör att prisökningstakten under de föregående tolv månaderna har sjunkit från 19 procent i september i fjol till åtta procent i april i år.

Även i centrala Göteborg bromsar marknaden in, från en tolv månaders ökningstakt på 22 procent i september till sex procent i april. Snittpriset är nu 56.996 kronor per kvadratmeter.

I centrala Malmö har priserna de senaste tolv månader stigit med 13 procent, men å andra sidan var utvecklingen där något mindre het tidigare. Snittpriset är 28.229 kronor per kvadrat.

Sandegren tolkar siffrorna för främst Stockholm som att marknaden där har nått en platå. Det är de här priserna som marknaden klarar av – i varje fall för tillfället.

Ett annat tecken på att priserna nått en platå är att utbudet av bostäder är stort och att försäljningarna går trögare än tidigare. Det i sin tur beror, enligt Erik Olsson på att säljarna har för stora förväntningar på det pris de kan få. I en skriftlig kommentar beskriver han marknaden som avvaktande.

– Mer avvaktande spekulanter som sprids ut på fler bostäder ger en trögare marknad, säger han.

– Osäkerheten om framtiden i avsaknad av politisk förutsägbarhet gör också att många köpare skjuter upp sitt bostadsköp, lägger Olsson till.

I centrala Stockholm stod priserna i genomsnitt stilla i april jämfört med mars. I Göteborg steg de med en procent och i Malmö med två procent.

På villasidan är prisstegringstakten fortfarande hög, med möjligt undantag för Malmö.

Snittet för riket är en ökning de senaste tolv månaderna med 11 procent till 3.016.000 kronor i april. I Storstockholm har snittpriset under motsvarande period stigit med 15 procent till 5.531.000 kronor, I Storgöteborg med 12 procent till 4.201.000 kronor och i Stormalmö med åtta procent till 3.362.000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.